Zločini

BIZARNA RUTA ZENICA – PULA – KRAGUJEVAC: Kako su medicinski tehničari iz Hrvatske dobili diplome u Kragujevcu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bivši rektor Univeziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i dekan Medicinskog fakulteta Predrag Čanović uhapšeni su po nalogu kraljevačkog Tužilaštva za organizovani kriminal, potvrdio je MUP.

Kako stoji u saopštenju MUP-a, pripadnici Odjeljenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, uhapsili su N. A. (64), bivše odgovorno lice Univerziteta u Kragujevcu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo trgovina uticajem, kao i P. Č. (63), bivše odgovorno lice Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu koji se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

– Kako se sumnja, N. A. je protivzakonito posredovao da P. Č. i nastavnici koje je angažovao na realizaciji nastave i lica koja su odgovorna za stručne i administrativno-tehničke poslove na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe izvrše upis 45 kandidata, državljana Republike Hrvatske, na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014 godini, održe nastavu i izdaju diplome za 44 predmetna studenta – piše u saopštenju MUP-a.

Ortak izdao 44 diplome studentkinjama iz regiona

U MUP-u objašnjavaju zbog čega je uhapšen i Čanović.

– P. Č. je, kako se sumnja, protivno propisima izvršio upis i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog sa nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Evropski centar za mir i razvoj, pri čemu su studentkinje ugovore potpisale sa Evropskim centrom za mir i razvoja. Također, on im je, kako se sumnja, omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni izmirile svoje finansijske obaveze na koje su kao strani studenti bile u obavezi – kažu u MUP-u.

U MUP-u ističu da su Arsenijević i Čanović, kako se sumnja, oštetili Univerzitet u Kragujevcu za 45.419 KM na ime nepokretanja postupka priznavanja strane visokoškolske isprave i vrednovanja studijskog programa za ukupno 45 kandidata, budžet Srbije na ime neuplaćenih taksi po podnesenom zahtjevu za priznavanje strane visokoškolske isprave u iznosu od 5284 KM, kao i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju su kao strani državljani bili u obavezi u ukupnom iznosu od 95.755 KM.

– Također, N. A. se sumnjiči i da je posredovao da P. Č. protivno propisima omogućio odbranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državljaninu i studentu Evropskog centra za mir i razvoj i omogućio izdavanje diplome o stečenom nazivu doktor nauka, a da kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Kragujevcu, niti je izmirio svoje finansijske obaveze prema fakultetu i univerzitetu.

P. Č. se tereti i da mu je omogućio odbranu doktorske disertacije, iako je znao da kandidat nije ni bio upisan na doktorske akademske studije Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, a kada je N. A. stupio na dužnost odgovornog lica Univerziteta u Kragujevcu, s njim je, kako se sumnja, potpisao i izdao diplomu o završenim doktorskim studijama za navedenog kandidata, iako su znali da on nije izmirio svoje finansijske obaveze prema Fakultetu i Univerzitetu.

Omogućavajući odbranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su oštetili Univerzitet u Kragujevcu u iznosu od minimum 1345 KM, budžet Republike Srbije na ime neuplaćene administrativne takse od 117 KM i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju je kao strani državljani bio u obavezi da plati u ukupnom iznosu od 6.970 eura.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Izvor: blic.rsStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno