Sudske klupe

Bivši zenički paroh Bojan Glišić uhapšen u Višegradu zbog trgovine oružjem

Bivši zenički paroh Bojan Glišić uhapšen u Višegradu zbog trgovine oružjem –  Sveštenik u eparhiji Višegrad Bojan Glišić uhapšen je u policijskoj akciji “Lotika” zbog sumnje da se bavio nedozvoljenim prometom oružja i eksplozivnih materija.

Portparol MUP Republike Srpske Mirna Miljanović rekla je, navodeći inicijale, da je akcija “Lotika” usmjerena na razbijanje kriminalne grupa koja se bavila nedozvoljeno proizvodnom i prometom minsko-eksplozivnim sredstvima, kao i vatrenim oružjem.

Ona je dodala da su u okviru ove akcije pretresene tri lokacije i to dvije u Rogatici i jedna u Višegradu.

– Tom prilikom pronađeno je i oduzeto oko dva kilograma različitog eksploziva, više komada inicijalnih kapisli, jedna mina rasprskavajućeg usmjerenog djelovanja (MRUD), više komada municije različitog kalibra i više SIM kartica i mobilnih telefona – naglasila je Miljanovićeva. Prema njenim riječima, Glišić i dalje se nalazi na kriminalističkoj obradi, te će tokom dana biti sprovedeno u Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo, Područna kancelarija Višegrad.

Operativnu akciju kodnog naziva “Lotika” realizovali su policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske na području Rogatice i Višegrada, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo usmjerenu na razbijanje kriminalne grupe koja se bavi nedozvoljenom proizvodnjom i prometom minsko-eksplozivnim sredstvima, kao i vatrenim oružjem.

Podsjećamo, paroh Glišić je u Višegrad “premješten” nakon niza incidenata u svojoj prethodnoj službi, u Zenici. Naime, 2012. paroh Glišić je tokom svečanosti Odbora za međureligijsku saradnju odbio ustati na prve taktove himne Bih, te je fizički, povlačenjem rukama, spriječio da to učine i njegovi prvi saradnici.

Nakon što je objelodanjen njegov nemoralni i nepristojni čin, on je izjavio:

-– To nije moj stav o državi, himni, to je moj stav o himni na programu međureligijskog vijeća. Himni, kao elementu ma koje države, nije mjesto u programu religijskog odbora, jer su vjera i država kod nas razdvojene. Ja sam dobio saglasnost, a i prije nje sam aktivno učestvovao u radu OMS-a i imam namjeru, ako bude do mene, da to i dalje činim – rekao Glišić.

Nakon niza negativnih komentara u javnosti, pa i na društvenim mrežama, Glišić je optužio medije da su krivi što se on sada osjeća nesigurno, te se “privremeno sklonio u RS”. Ubrzo je reagovao u vrh Srpske pravoslavne crkve u Zenici, te je Glišić premješten u Višegrad.

Međutim, u međuvremenu je uspio da napravi još jedan incident, kazavši da su je “čišćenjem Zenice”, broj Srba u Zenici sa 40.000 smanjen na manje od hiljadu. Ne ulazeći u razloge odlazaka Srba, pa i drugih nacionalnosti, iz Zenice, bitno je napomenuti da je popisom 1991. u Zenici bilo 22.400, a 2013. 2.200 osoba koje su se izjasnile kao Srbi. U svojim izjavama za medije u RS navodio je imena navodno srušenih pravoslavnih objekata u Zenice, da bi ga demantovali mještani u Srpsko građansko vijeće, objavivši i fotografije objekata koji uopće nisu bili srušeni u ratu.

Za razliku od Glišića, rad i djelovanje prethodnih paroha, a pogotovo aktuelnog jereja Marka Maleša, koji je naslijedio udaljenog Glišića, imaju nepodijeljene simpatije i podršku svih Zeničana, a njihovi kontakti i uključenje u rad društvene zajednice su vidljivi na svakom koraku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem