Info

Biologer – prva online baza podataka o biodiverzitetu Bosne i Hercegovine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Biologer – prva online baza podataka o biodiverzitetu Bosne i Hercegovine – U saradnji sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije Udruženje za biološka istraživanja i zaštitu prirode – BIO.LOG pokrenuo je Biologer bazu podataka o biodiverzitetu Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući ovoj saradnji od marta mjeseca na web stranici www.biologer.ba i putem „Biologer“ android aplikacije možete unositi i pregledati podatke o vilinim konjicima, leptirima, vodozemcima, gmizavcima i drugim grupama organizama sa prostora Bosne i Hercegovine.

“Baza je u manje od mjesec dana već prikupila više od 1.200 podataka o više od 100 vrsta na prostoru Bosne i Hercegovine. Biologer aplikacija je dostupna u Google Play prodavnici, a možete je preuzeti ovdje: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.biologer.biologer. S obzirom da se baza još uvijek nalazi u fazi prilagođavanja i testiranja molimo vas da budete strpljivi. Ukoliko primjetite bilo kakve probleme ili imate nove ideje, slobodno nam se javite”, kazali su iz Udruženja.

Biologer je 2018. godine osmislio i pokrenuo tim entuzijasta iz Srbije čija je vizija formiranje najveće baze podataka o biodiverzitetu u Istočnoj Evropi. Trenutno su aktivne tri lokalne zajednice, u Srbiji (biologer.rs), Hrvatskoj (biologer.hr) i Bosni i Hercegovini (biologer.ba), čiji su članovi su prikupili ukupno oko 135.000 podataka, a digitalizovano je preko 30.000 nalaza iz literature.

Biologer platforma je osmišljena kao digitalni sistem prikupljanja podataka o rasprostranjenosti vrsta. Ova platforma dostupna je svima i svi mogu da učestvuju u kreiranju baze rasprostranjenosti vrsta.

“Ideja je da svako ko ima telefon može da slika biljku ili životinju i da pošalje podatke u bazu, a ako ne zna o čemu se radi, urednici baze će odgonetnuti vrstu. Baza time dobija novi podatak, a autor fotografije će znati šta je slikao u prirodi. Time zajedno doprinosimo poznavanju rasprostranjenja različitih vrsta u BiH. Biologer je i svojevrsna enciklopediju znanja o prirodi i baza podatka koja bi mogli pomoći naučnicima i ljudima koji se bave zaštitom prirode. Ovi podaci su vrijedni i mogu biti korišteni za zaštitu ugroženih vrsta, izradu atlasa rasprostranjenja i drugih publikacija koje će unaprijediti naše znanje o živom svijetu Bosne i Hercegovine i pomoći njegovu zaštitu”, kazali su.

Pored unosa novih podataka prikupljenih na terenu, moguće je uvoziti literaturne podatke koji će biti dostupni pod slobodnom licencom, tako da ih svi mogu koristiti. Jedna od zanimljivijih opcija za korisnike je grafikon koji pokazuje nadmorsku visinu i mjesece kada je neka vrsta posmatrana u prirodi. Možete vidjeti grafikon ispod mape ukoliko otvorite bilo koji takson iz baze. Svoje podatke iz baze možete izvoziti u Darvin standardu, koji se primjenjuje širom sveta za ujednačavanje podataka o posmatranim vrstama u prirodi.

Također, možete da pratite šta se dešava sa vašim podacima nakon što ih unesete u Biologer. Kada neko potvrdi ili izmjeni nalaz, program će vam prikazati obavještenje u vidu ikonice sa zvoncetom u naslovnoj traci biologera.

Podatke možete unositi na dva načina:

1) kod kuće preko računara klikom na link: www.biologer.ba ili

2) uz pomoć android aplikacije Biologer koju možete besplatno preuzeti u GooglePlay prodavnici

Prije korištenja potrebno je da se registrujete nakon čega možete uvijek pristupiti aplikaciji, kao i web portalu. Nalog se otvara brzo i lako, zato ne oklijevajte i registrujte se što prije!

Korištenje biologera za terenski unos podataka

Korištenje „Biologer“ android aplikacije je vrlo jednostavno. Nakon što je instalirate iz Play prodavnice na mobitel, možete odmah početi unositi podatke. Ukoliko vidite npr. vilinog konjica ili leptira, otvorite aplikaciju i napišite o kojoj se vrsti radi ili je uslikate, a aplikacija sama pronalazi koordinate, datum i nadmorsku visinu. Ukoliko ne znate o kojoj se vrsti radi uslikajte je mobitelom i svejedno unesite u aplikaciju.

Nakon biljeleženja svih unosa na terenu, pošaljite ih u online bazu podataka pomoću opcije u gornjem desnom uglu aplikacije. Pazite da prilikom učitavanja podataka budete na internetu, tako da učitavanje možete odraditi i kod kuće, pogotovo ako ste na mjestu gdje je slabiji signal. Kako bi aplikacija pronašla koordinate i dodijelila ih vašem nalazu, morate imati uključenu lokaciju.

Unos podataka putem računara

Ukoliko imate stare fotografije ili podatke, možete ih također vrlo jednostavno unijeti u bazu. Potrebno je da odete na portal www.biologer.ba, odaberete opciju „Novi unos“, te ubacite fotografiju i na karti pronađete lokaciju gdje ste bili. Ukoliko možete, ispunite i dodatna polja i kliknite spremi! Također, ukoliko su u informacijama fotografije spremljeni podaci o lokaciji i datumu, oni će automatski biti učitani, te ih neće biti potrebno dodatno unositi. Ukoliko imate više podataka, prečice na tastaturi „Ctrl + Enter“ i „Strl + Shift + Enter“ će vam značajno ubrzati spremanje nalaza.

Svi nalazi u bazi će biti pregledani i odobreni od strane urednika i administratora, a vi ćete na web portalu dobiti povratnu informaciju ukoliko je vaš nalaz determinisan ili podaci izmijenjeni. U svakom trenutku možete pristupiti svim svojim nalazima i vidjeti koje ste vrste do sada zabilježili i gdje. Svi se odobreni nalazi prikazuju na početnom dijelu web portala, te će ujedno biti i svojevrsni atlas distribucije vrsta Bosne i Hercegovine.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno