Info

BiH zemlja sa srednjoročno održivim javnim dugom

BiH zemlja sa srednjoročno održivim javnim dugom – Vijeće ministara BiH upoznato je s Analizom održivosti javnog duga Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da je BiH zemlja sa srednjoročno održivim javnim dugom.

Analizu je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora uz tehničku pomoć Svjetske banke, koristeći metodologiju koju je razvio Međunarodni monetarni fond.

Ova analiza pretpostavlja da kreditni rejting BiH neće biti snižen u srednjoročnom periodu te da neće biti značajnijih povećanja referentnih kamatnih stopa i valutnih kurseva. Očekuje se da će Centralna banka BiH nastaviti da održava monetarnu stabilnost u skladu s aranžmanom valutnog odbora, prema odredbama Zakona o Centralnoj banci BiH te da neće biti značajnijih kašnjenja u implementaciji projekata koji se finansiraju ili se planiraju finansirati iz vanjskih izvora.

Analiza daje ocjenu postojećeg stanja javne zaduženosti BiH i daje projekciju njenog razvoja u budućnosti, te definira glavne rizike koji mogu utjecati na održivost duga u srednjoročnom periodu.

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem