Biznis

BiH uvezla hiljade tona otpada od mesa

BiH uvezla hiljade tona otpada od mesa
BiH uvezla hiljade tona otpada od mesa
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na tržište BiH za deset mjeseci ove godine uvezeno je više od 21.000 tone mesa za preradu i gotovih klaoničkih proizvoda, koje se svrstava u treću klasu, a čija vrijednost premašuje 72 miliona KM.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, ove godine u BiH je uzvezeno 185 tona svinjske masnoće, koja je koštala više od 600.000 maraka.

Pored toga, na klaoničke proizvode od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, mula i mazgi “iskeširano” je 5,77 miliona maraka za ukupno 2.700 tona ovih proizvoda.

Uvezeno je i 10.568 tona mesa peradi i jestivih klaoničkih proizvoda od peradi, za šta je izdvojeno 19,5 miliona maraka.

U Spoljnotrgovinskoj komori naveli su da je na uvoz 5.410 tona kobasica i drugih proizvoda od mesa i klaoničkih proizvoda “otišlo” 30,97 miliona KM.

Klaonički proizvodi u BiH uvezeni su iz zemalja regiona, ali i iz Italije, Litvanije, Njemačke te Belgije, Španije, Kipra i mnogih drugih zemalja.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je da se meso za klaoničnu preradu svrstava u najlošije meso, odnosno treću klasu.

– Takve proizvode niko ne želi i ne kupuje i zato završavaju tamo gdje i sav drugi otpad, odnosno na tržištu BiH – kazao je Maljčić i dodao da je meso treće klase najjeftinije i zato ih domaći prerađivači uvoze na tržište BiH.

Maljčić je naveo da se klaonički proizvodi u EU ne daju čak ni kućnim ljubimcima.

On je naveo da meso treće klase ugrožava i zdravlje ljudi.

– U te klaoničke proizvode se dodaju razni aditivi, kako bi se sačuvao njihov izgled. Ljudi u BiH su prisiljeni da kupuju te jeftine proizvode zbog stalnog pada životnog standarda – kazao je Maljčić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac rekao je da se u BiH uveze dnevno od 15 do 20 kamiona mesa.

– Riječ je uglavnom o zaleđenom mesu koje služi za klaoničnu preradu – naveo je Usorac i dodao da upravo to meso pod raznim dekleracijama kupuju građani BiH za jelo.

O kakvom se kvalitetu u stvari radi, Usorac kaže da to potvrđuju i cijene kobasica i salama u raznim prodavnicama koje se kupuju za dvije-tri marke.

Kontrola
Poljoprivrednici u Srpskoj ističu da se uvozom klaoničkog otpada, pored narušavanja zdravlja ljudi, uništava i domaća proizvodnja.

– Potrebno je prestati gledati kroz prste na granicama i spriječiti da se više ti proizvodi serviraju građanima BiH. To jedino mogu nadležni na nivou BiH, na koje smo apelovali više puta, ali sve je bilo uzalud – kazali su poljoprivrednici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno