Biznis

BiH uvezla hiljade tona otpada od mesa

BiH uvezla hiljade tona otpada od mesa
BiH uvezla hiljade tona otpada od mesa

Na tržište BiH za deset mjeseci ove godine uvezeno je više od 21.000 tone mesa za preradu i gotovih klaoničkih proizvoda, koje se svrstava u treću klasu, a čija vrijednost premašuje 72 miliona KM.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, ove godine u BiH je uzvezeno 185 tona svinjske masnoće, koja je koštala više od 600.000 maraka.

Pored toga, na klaoničke proizvode od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, mula i mazgi “iskeširano” je 5,77 miliona maraka za ukupno 2.700 tona ovih proizvoda.

Uvezeno je i 10.568 tona mesa peradi i jestivih klaoničkih proizvoda od peradi, za šta je izdvojeno 19,5 miliona maraka.

U Spoljnotrgovinskoj komori naveli su da je na uvoz 5.410 tona kobasica i drugih proizvoda od mesa i klaoničkih proizvoda “otišlo” 30,97 miliona KM.

Klaonički proizvodi u BiH uvezeni su iz zemalja regiona, ali i iz Italije, Litvanije, Njemačke te Belgije, Španije, Kipra i mnogih drugih zemalja.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je da se meso za klaoničnu preradu svrstava u najlošije meso, odnosno treću klasu.

– Takve proizvode niko ne želi i ne kupuje i zato završavaju tamo gdje i sav drugi otpad, odnosno na tržištu BiH – kazao je Maljčić i dodao da je meso treće klase najjeftinije i zato ih domaći prerađivači uvoze na tržište BiH.

Maljčić je naveo da se klaonički proizvodi u EU ne daju čak ni kućnim ljubimcima.

On je naveo da meso treće klase ugrožava i zdravlje ljudi.

– U te klaoničke proizvode se dodaju razni aditivi, kako bi se sačuvao njihov izgled. Ljudi u BiH su prisiljeni da kupuju te jeftine proizvode zbog stalnog pada životnog standarda – kazao je Maljčić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac rekao je da se u BiH uveze dnevno od 15 do 20 kamiona mesa.

– Riječ je uglavnom o zaleđenom mesu koje služi za klaoničnu preradu – naveo je Usorac i dodao da upravo to meso pod raznim dekleracijama kupuju građani BiH za jelo.

O kakvom se kvalitetu u stvari radi, Usorac kaže da to potvrđuju i cijene kobasica i salama u raznim prodavnicama koje se kupuju za dvije-tri marke.

Kontrola
Poljoprivrednici u Srpskoj ističu da se uvozom klaoničkog otpada, pored narušavanja zdravlja ljudi, uništava i domaća proizvodnja.

– Potrebno je prestati gledati kroz prste na granicama i spriječiti da se više ti proizvodi serviraju građanima BiH. To jedino mogu nadležni na nivou BiH, na koje smo apelovali više puta, ali sve je bilo uzalud – kazali su poljoprivrednici.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem