Info

BiH uspostavlja privremeni granični prijelaza za promet putnika kod Svilaja

BiH uspostavlja privremeni granični prijelaza za promet putnika kod Svilaja – U Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je održan sastanak vezano za proces gradnje mosta Svilaj i uspostave graničnog prijelaza.

Sastanku su prisustvovali sa bh. strane predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa i Autocesta Federacije, a sa hrvatske strane predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih autocesta i Uprave za indiretno oporezivanje.

Na početku sastanka analiziran je status radova na mostu preko rijeke Save kod Svilaja koji su završeni 75 posto dok se njihovo okončanje očekuje krajem tekuće godine.

Na inicijativu Zajedničkog tijela za realizaciju projekta gradnje mosta održan je današnji sastanak, a kako bi se utvrdilo u kojoj fazi su aktivnosti vezane za granični prijelaz sa bh. strane. Ministarstvo financija Republike Hrvatske informiralo je sudionike sastanka da će do kraja aprila granični prijelaz Svilaj sa hrvatske strane biti u potpunosti završen i spreman za upotrebu.

Kako je predstavnik Uprave za indirektno oporezivanje BiH istakao na sastanku očekuje se da otvaranje ponuda bude 15. aprila, dok bi radovi na izgradnji trebali početi u šestom mjesecu na ovom graničnom prijelazu. Rok za izgradnju graničnog prijelaza sa bh. strane je osam mjeseci.

Kako se radovi na završetku izgradnje mosta i graničnog prijelaza neće poklopiti, a u cilju stavljanja mosta i dionice autoceste koja prethodi mostu u promet, Ministarstvo je iniciralo uspostavljanje privremenog graničnog prijelaza.

Uzimajuci u obzir formalne i tehnicke pretpostavke, zaključeno je da ne postoje prepreke za uspostavu privremenog graničnog prijelaza za promet putnika, a vremenom i za promet tereta.

Paralelno, Ministarstvo će pokrenuti aktivnosti na pripremi međudražvnog sporazuma kojim će se granični prijelaz Svilaj trajno kategorirati u najvišu kategoriju, saopćeno je iz Ministarstva.

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: