Info

BiH u svjetskom vrhu po “odlivu mozgova”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH u svjetskom vrhu po “odlivu mozgova” – Časopis “The Economist” objavio je na Instagramu infografiku prema kojoj Bosna i Hercegovina zauzima neslavnu treću poziciju u svijetu po “odlivu mozgova”, pozivajući se na Izvještaj o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu.

Ispred BiH su Haiti i Venecuela, a slijedi je Hrvatska, Rumunija, Jemen, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Benin i Srbija, koja zauzima 10. Poziciju.

Iseljavanje iz BiH već duže vremena predstavlja ozbiljan i hronični problem. Uporedba sa susjednim zemljama, Srbijom, Hrvatskom, i Sjevernom Makedonijom pokazala je da su trendovi depopulacije u BiH na vrhuncu u posljednjih 20 godina, prenosi hayat.ba.

Iz “The Econimista” upozoravaju da države koje se nalaze u razvoju brinu zbog migracija svog stanovništva. Oni su većinom zabrinuti zbog odlaska najkvalitetnijih kadrova, odnosno talentovanih i uspješnih inžinjera, ljekara, naučnika i drugih stručnjaka u IT kompanije, bolnice ili na univerzitete razvijenog svijeta.

Nakon Malte, kako se navodi, najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji ima Hrvatska, 21,9 odsto stanovništva, što znači da više od petine stanovništva živi u inostranstvu.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno