Info

BiH: trgovinski deficit smanjen za 5,24 posto

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene u ovom periodu iznosio je 12,02 milijarde KM, što je za 1,6 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Vijeće ministara BiH na sjednici je usvojilo Analizu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine za prvih šest mjeseci 2015. godine, u kojoj se navodi da je trgovinski deficit smanjen za 5,24 posto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosio je 3,26 milijardi KM.

Prema Informaciji, ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene u ovom periodu iznosio je 12,02 milijarde KM, što je za 189,6 miliona KM ili 1,6 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Uvezeno je robe u vrijednosti od 7,6 milijarde KM, što je za 0,06 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, ukupan izvoz iznosio je 4,38 milijardi KM i bilježi rast od 4,4 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 57,35 posto, što je za 2,38 posto više u odnosu za isti period prošle godine.

Europska unija je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner BiH i u ukupnom obimu robne razmjene sudjeluje sa 64,9 posto, slijede zemlje potpisnice sporazuma ‘CEFTA 2006’ s 13,3 posto, te ostale zemlje s 21,8 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine BiH je najviše izvozila u Njemačku, Italiju, Hrvatsku, Srbiju, Austriju, Sloveniju, Tursku, Crnu Goru, Mađarsku i Rumuniju. Izvoz u ove zemlje čini 76,6 posto ukupnog izvoza.

Najviše se uvozilo iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Rusije, Slovenije, Turske, Austrije i SAD-a. Uvoz iz ovih zemalja sudjeluje sa 72,58 posto u ukupnom bh. izvozu.

Proizvodi koji su najviše dopriniieli rastu izvoza u prvom polugodištu ove godine su goveđe meso – svježe ili rashlađeno, izolirana žica, kablovi i ostali izolirani električni vodiči koks i polukoks od kamenog uglja, mrkog uglja ili treseta, retortni ugalj, toplo valjana žica od željeza ili nelegiranog čelika, te šipke od željeza ili nelegiranog čelika.

manager.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem