Biznis

BiH: trgovina na malo

BiH trgovina na malo
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH: trgovina na malo – Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u decembru prošle godine, posmatran u tekućim cijenama, veći je za 2,1 odsto u odnosu na novembar iste godine.

Rast prometa ostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima – hranom, pićem i duvanskim proizvodima za 4,2 odsto, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima zabilježen pad za 0,7 odsto.

Posmatran u stalnim cijenama, desezonirani promet trgovine na malo, u BiH u decembru lani veći je za 3,7 odsto, u odnosu na prethodni mjesec, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Rast prometa ostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima za 8,4 odsto, a u trgovini neprehrambenim proizvodima za 0,7 odsto.

U odnosu na baznu 2010. godinu, indeks prometa trgovine na malo u BiH u decembru lani ostvario je nominalni rast od 29,5 odsto, dok je realni indeks veći za 31,9 odsto.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u decembru 2015. godine zabilježio je rast od 5,3 odsto, u odnosu na isti mjesec 2014. godine.

Promet prehrambenim proizvodima u decembru prošle godine, u odnosu na isti mjesec 2014. godine, ostvario je rast za 6,2 odsto, koliki rast je ostvario i promet neprehrambenim proizvodima.

Posmatrano u stalnim cijenama, promet trgovine na malo u posljednjem mjesecu prošle godine ostvario je rast od devet odsto u odnosu na decembar 2014. godine.

Promet prehrambenim proizvodima zabilježio je rast od 8,4 odsto, a promet neprehrambenim proizvodima od 8,8 odsto.

U odnosu na baznu 2010. godinu, realni indeks prometa prehrambenim proizvodima zabilježio je rast od 17,3 odsto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 54 odsto. Promet od trgovine na malo motornim gorivima ostvario je rast od 20,5 odsto.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno