Info

BiH traga za više od 188 umjetničkih djela neprocjenjive vrijednosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina trenutno traga za 188 umjetničkih djela neprocjenjive vrijednosti, za neka se zna gdje su, a za neka nema traga.

Tuzlanska Međunarodna galerija porteta, traga za 72 umjetnička djela koja su nestala iz fundusa galerije u proteklim decenijama.

Jedno od djela za kojim se traga, a zna se gdje se nalazi, je djelo „Magdalena“ Đoke Mazalića. Riječ je o ulju na platnu iz 1930. godine, a dio je privatne kolekcije Envera Mulabdića. Magdalena je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2014. godine proglašena Nacionalnim spomenikom. Slika se nalazi u Srbiji.

-Djelo Magdalena je vraćeno MUP-u Srbije, a mi trenutno čekamo povrat, sada BiH treba da nastavi te aktivnosti. Uključen je i državni zastupnik, druge institucije. Teško je, ali sve je na našoj strani, postoje dokumenti koji dokazuju vlasništvo nad ovim djelom, kazao je Dženan Jusufović, predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetnina BiH.

Tokom proteklog rata iz Umjetničke galerije BiH nestala su 53 umjetnička djela. Nestanak je potvrđen 1993. godine kada je urađena vanredna inventura.

-Od tog broja je 48 pravoslavnih ikona i dva remek djela Ferninanda Hodlera. Djela se uvijek kradu u rovitim društvima, ratovima, tamo gdje nema kontrole. Za sada nemamo nikakvih tragova gdje su ta djela. Ja se nadam da dolaze bolja vremena kada je upitanju sudbina ukradenih umjetničkih djela, kazao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.

Centar protiv krijumčarenja umjetninama uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovao je danas izložbu pod nazivom “Nestala djela” i panel diskusiju na temu “Borba protiv krijumčarenja kulturnim dobrima u BiH”.

Izložba ˝Nestala djela˝ skreće pažnju stručne i šire javnosti na problem krađe umjernina i kulturmog naslijeđa BiH.

-Do sada smo mi vratili dva djela, riječ je o portretu „Tito“ autora Safeta Zeca i djelu Mire Zovke, kaže Senad Beganović, kustos Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Bosna i Hercegovina ne posjeduje jedinstvenu bazu podataka o nestalim umjetninama. Prema podacima Centra protiv krijumčarenja umjetninama, na osnovu podnesenih prijava nadležnim institucijama, u BiH se traga za 188 umjetnina. Broj nestalih djela je znatno veći jer je Centar utvrdio da su mnogobrojna umjetnička djela i kulturna dobra nestala i da nije utvrđeno da li postoje prijave i da li su pokrenute prijave protiv počinitelja krivičnog djela.

Autor: vijesti.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno