Biznis

BiH smanjila trgovinski deficit za 8,7 posto

BiH smanjila trgovinski deficit za 8,7 posto
BiH smanjila trgovinski deficit za 8,7 posto
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH smanjila trgovinski deficit za 8,7 posto- U BiH je prošle godine uvezena roba vrijedna 15,85 milijardi KM, što je za 2,75 posto manje nego 2014. godine, dok je ukupan izvoz iznosio 8,99 milijardi KM i veći je za 3,52 posto, pa je tako pokrivenost uvoza izvozom iznosila 56,70 posto, što je za 3,10 posto više nego godinu ranije.

Rast izvoza i pad uvoza doveo je i do smanjenja trgovinskog deficita, koji je u 2015. godini iznosio 6,86 milijardi KM, što je za 8,69 posto manje nego prethodne godine, navodi se u Analizi vanjskotrgovinske razmjene BiH za 2015. godinu, koju je sačinilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a na današnjoj sjednici primilo k znanju Vijeće ministara BiH.

EU je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner BiH, tako da u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 64,81 posto, a slijede zemlje potpisnice sporazuma „Cefta 2006“ s 13,25 posto, dok ostale zemlje učestvuju s 21,94 posto.

BiH je u prošloj godini najviše izvozila u Njemačku, Italiju, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Tursku, Crnu Goru, Mađarsku i Holandiju, a istovremeno je najviše uvoženo iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Rusije, Slovenije, Turske, Austrije i Poljske.

Gledajući po entitetima, vidljivi su dijametralno različiti trendovi: Federacija BiH je povećala izvoz za 6 posto, dok je Republika Srpska smanjila izvoz za vrtoglavih 20 posto, što u zbiru daje mršavi rast izvoza BiH za svega 3,5 posto.

Ohrabrujuća je vijest da je BiH u protekloj godini popravila trgovinsku bilansu s najvažnijim trgovinskim partnerima iz Evropske unije. Tako je izvoz Bosne i Hercegovine u Sloveniju povećan za 6,5 posto, u Njemačku za 4,9 posto, u Srbiju za 3,4 posto, u Italiju za 2,3 posto i Austrija za 0,6 posto. No najveći rast izvoza od čak 66 posto ostvaren je na turskom tržištu, što je prvenstveno omogućeno bescarinskim izvozom mesa u tu državu.

Gledajući ukupno, BiH je u 2015. godini ostvarila najbolji vanjskotrgovinski rezultat nakon rata, uprkos činjenici da je RS osjetno podbacila, ostvarivši najlošiji skor u vanjskoj trgovini u posljednjih pet godina.

slobodna-bosna.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno