Info

BiH skinuta sa sive liste FATF-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH skinuta sa sive liste FATF-a – Danas je u Parizu održana Plenarna sjednica FATF-a (međudržavno tijelo za finansijsko djelovanje – Financial Action Task Force) na kojoj je 40 država jednoglasno odlučilo da se Bosna i Hercegovina skine sa “sive liste”.

Zaključeno je da je Bosna i Hercegovina otklonila nedostatke u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma u skladu sa preporukama FATF-a, zbog čega su stvoreni uslovi da se BiH stavi u redovan režim izvještavanja.

Koristi zbog ovoga će za Bosnu i Hercegovinu biti višestruke. Skidanjem sa “sive liste” FATF-a prestaju uzroci za probleme sa kojima se susreću poslovni subjekti iz Bosne i Hercegovine u svakodnevnom poslovanju, kao i za probleme sa kojima se susreću građani Bosne i Hercegovine prilikom obavljanja finansijskih transakcija sa inostranstvom.

Skidanje Bosne i Hercegovine sa “sive liste” FATF-a samo je prvi korak, te je Vijeće ministara BiH pozvalo sve nadležne organe vlasti da i dalje kontinuirano djeluju u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama kako ne bi više dolazili u situaciju da država bude stavljena na bilo koju vrstu „”sive liste”.

slobodnaevropa.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno