Biznis

BiH Rusima izvozi lijekove, a Amerikancima dušeke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ukupan izvoz iz BiH u Rusiju za proteklih osam mjeseci iznosio je 35,5 miliona  KM, dok je u istom periodu ove godine izvoz u SAD bio težak 116,6 miliona maraka KM.

Potvrđeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH, čiji podaci, ujedno, pokazuju zanimljivu raspodjelu proizvoda iz BiH u ove dvije svjetske sile.

Kada je u pitanju Rusija, najviše smo, u proteklih osam mjeseci, u tu zemlju poslali farmaceutskih proizvoda, a vrijednost iznosi 20,8 miliona KM.

“Izvezeni su lijekovi pripremljeni u oblike ili pakovanja za prodaju u vrijednosti od 15,5 miliona KM, te ostali lijekovi koji sadrže vitamine, vrijedni 5,3 miliona KM, dok ostali farmaceutski proizvodi čine 4.015 KM”, rekli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na drugoj poziciji, kada je riječ o izvozu u Rusiju, našlo se voće, odnosno jabuke, kruške i dunje, vrijednosti 6,2 miliona KM, a na trećem mineralna goriva (npr. motorna ulja), u ukupnom iznosu od 3,8 miliona KM.

S druge strane, kada je riječ o SAD, tamo smo od januara do avgusta najviše izvezli proizvoda u koje spadaju, primjera radi, nosači madraca, madraci, jorgani, a vrijednost je 38,4 miliona KM

Nešto manja vrijednost, u iznosu od 34 miliona KM, otpada na oružje i municiju, te njihove dijelove, a na trećem mjestu izvoznih proizvoda za SAD našli su se eksplozivi i slični proizvodi, u vrijednosti od 9,7 miliona KM.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS Lazo Šinik nije iznenađen zbog toga što u SAD u velikim količinama izvozimo proizvode upravo iz ovog sektora.

“Amerika prije nije bila ni u top 10 zemalja u koje izvozimo ove proizvode, a u prošloj godini je tu ušla i to je nastavljeno i u ovoj godini. Kinezi su u RS prošle godine počeli poslovati s firmom koja izvozi dušeke odnosno madrace u Ameriku”, pojasnio je Šinik.

Kako je naglasio, kapital nema granica i očigledno je da s ovim izvoznim proizvodom imamo perspektivu.

“Međutim, jačina dolara, između ostalog diktira, odnosno utiče na trgovinske tokove”, naglasio je Šinik.

Prema podacima Agencije za statistiku, od januara do avgusta izvoz BiH je iznosio 11 milijardi 889 miliona KM, što je za 35,8 odsto više nego u istom razdoblju 2021. godine, dok je uvoz iznosio 18 milijardi 523 milijuna KM.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da se ni SAD ni Rusija nisu našle u top 10 država u koje najviše izvozimo. Na prvom mjestu je, naime, Njemačka, na drugom Hrvatska, na trećoj poziciji je Srbija, a na četvrtoj Italija, na petoj Austrija. Slijede Slovenija, Crna Gora, Nizozemska, Mađarska i Francuska.

U istom periodu najviše smo uvozili iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Italije, Turske…

“Pokrivenost uvoza izvozom od januara do avgusta 2022. iznosila je 64,2 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio šest milijardi i 634 miliona KM”, naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Izvor: Nezavisne novineStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno