Biznis

BiH prije rata 20, danas 80 posto uvoz hrane

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Drugi i završni dan Sarajevo Business Foruma 2015. počeo je panelom o prehrambenom sektoru u regionu na kojem su učesnici prezentirali potencijale za investicije i razvoj tog sektora.

Tarik Šahović iz Međunarodne finansijske korporacije (IFC) rekao je da prednost ovog regiona predstavlja njegov geografski položaj i vrlo dobra klima za poljoprivrednu proizvodnju.

Istakao je da su u pojedinim poljoprivrednim proizvodima neke od zemalja regiona rangirane veoma visoko na globalnom nivou, što bi dodatno trebao biti iskorišteno.

Šahović je kazao da je IFC od 1996. u BiH investirao oko 380 miliona dolara u različite sektore i projekte, što pokazuje da je investiranje u ovu zemlju moguće.

Adis Hasaković iz AS Grupacije naglasio je da u BiH postoje ogromne mogućnosti za proizvodnju hrane te da kompanija iz koje dolazi ima vrlo pozitivna iskustva s velikim ulaganjima u akvizicije posljednjih nekoliko godina.

Pojasnio je da je akvizicijom Klasa nastao jedan veliki sistem koji je u stanju pokrenuti proizvodnju hrane u BiH čime se može doći do nove vrijednosti za domaće i inostrano tržište.

Hasaković je precizirao da je BiH prije rata vlastitom proizvodnjom zadovoljavala 80 posto potreba za hranom, a uvozila svega 20 posto, dok je danas situacija obrnuta, što najbolje pokazuje da su potencijali za razvoj tog sektora ogromni.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da BiH ima brojne komparativne prednosti za proizvodnju halal hrane, te da je istraživanje pokazalo da 75 posto stanovnika zahtijeva ili preferira halal certificiranu hranu.

Na panelu su prikazane i kratke videoprezentacije kompanija Klas, Perutnina Ptuj i Konzum.

Na SBF-u danas će biti održani i paneli o sektoru informacionih tehnologija i poduzetništvu, te turizmu i obrazovanju u regionu Balkana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno