Info

BiH preuzima kontrolu nad nebom u noći između 4. i 5. decembra

BiH će u noći između srijede i četvrtka, 4. i 5. decembra, konačno preuzeti potpunu kontrolu nad cjelokupnim vazdušnim prostorom, rekao je direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Davorin Primorac.

On je istakao da je u operativnom i tehničkom smislu za taj izuzetno važan događaj za BiH i njen suverenitet ova agencija više nego spremna.

Primorac je naveo da BHANSA trenutno pruža usluge do nivoa leta 325, odnosno do 10.000 metara.

– U tom dijelu vazdušnog prostora odvija se 20 odsto od ukupnog vazdušnog prometa, odnosno riječ je o kretanju svega 200 aviona – rekao je direktor ove agencije za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, od sredine sedmice priča će biti sasvim drugačija jer će BiH kontrolisati i do 1.600 preleta aviona nebom BiH sa velikim brojem putnika.

Najveću odgovornost za njihovu bezbjednost, dodao je Primorac, imaće kontrolori vazdušnog saobraćaja u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci i Tuzli.

– Osim što će ovaj događaj imati simbolični i praktični značaj, veoma je bitan i sa finansijskog aspekta kako za BiH, tako i za BHANSA. Naši troškovi će biti veći za 20 odsto, ali očekujemo i značajne finansijske prihode. Očekujemo veći budžet za 30 odsto, odnosno 12 do 13 miliona KM – napomenuo je je Primorac.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem