Biznis

BiH prednjači u izvozu namještaja

BiH prednjači u izvozu namještaja
BiH prednjači u izvozu namještaja

BiH prednjači u izvozu namještaja- Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje okruženja prednjači u izvozu namještaja jer ima resurse, tradiciju u toj grani gospodarstva i potrebna znanja, ali je neophodno unaprijediti ambijent da bi proizvodnja bila poboljšana.

To je novinarima povodom seminara u Sarajevu ”Kvalitetom do većeg izvoza drvne industrije” kazao potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić. Naglasio je da BiH ima perspektive u izvozu namještaja.

“To pokazuje i podatak da imamo 350 posto suficit u izvozu, iz godine u godinu bilježimo rast izvoza”, istakao je.

No, primjetan je problem nabavke kvalitetne oblovine. Egrlić je kazao podatak da veća količina oblovine ide u izvoz kao ogrjevno drvo, što je veliki problem koji se mora zaustaviti.

Naglasio je da nadležne institucije trebaju poduzeti sve da bi forsirali finalnu proizvodnju namještaja jer svi drugi poluproizvodi nisu dobri niti za državu niti za prozvodnju.

“Drvna industrija je apsolutno spremna za izlazak na međunarodno tržište, naš glavni vanjskotrgovinski partner je Europska unija, na probirljivom tržištu EU mi imamo kupce, a to je ono što garantira kontinuitet proizvodnje”, dodao je Egrlić.

Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Suhad Ećo pohvalio je nastojanje Vlade Federacije BiH da riješi problem nepostojanja zakona o šumama.

Istakao je da se drvna industrija susreće s brojnim problemima koje uzrokuje nepostojanje tog zakona.

Osim toga, naveo je, potrebno je privući investicije jer su bh. tvrtke dostigne maksimum u izvozu, a tehnološka zaostalost odražava se na završnu obradu i kvalitet.

“Očekujemo financijska sredstva da bismo unaprijedili proizvodnju i promociju ove grane gospodarstva”, ističe Ećo.

Seminar ”Kvalitetom do većeg izvoza drvne industrije” je osmi koji je organiziran radi informiranja menadžerskog i drugog stručnog kadra iz kompanija drvne industrije i institucija koje rade u oblasti drvne industrije o novim tehnološkim rješenjima i aktualnim smjernicama u poslovanju kompanija drvne industrije.

manager.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem