Info

BiH potpisala sporazum o saradnji sa CERN-om

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH potpisala sporazum o saradnji sa CERN-om- Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević danas je putem video poveznice potpisala sporazum sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja u području fizike visokih energija (CERN), javlja Anadolu Agency (AA).

U ime CERN-a Sporazum je potpisala glavna ravnateljica CERN-a, Fabiola Gianotti, a u ime BiH, ministrica civilnih poslova BiH.

“Imajući u vidu da su istraživanja u području fizike visokih energija važna za daljnji razvoj temeljne znanosti i tehnički napredak, CERN-ova namjera je bila ojačati suradnju sa državama koje nisu članice CERN-a, a s kojima je uspostavljena suradnja. Bosna i Hercegovina je izrazila interes za sudjelovanje u znanstvenom programu CERN-a kako bi osnažila razvoj znanosti u BiH”, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ovim sporazumom je stvoren okvir koji će osigurati dugoročne mogućnosti za sudjelovanje znanstvenika, inženjera i tehničara iz BiH u istraživačkim projektima CERN-a kao i za pružanje takvih sličnih doprinosa o kojima će se BiH i CERN dalje dogovarati.

Tokom obraćanja Gudeljević je naglasila da je BiH “opredijeljena za provođenje politike Europske unije koja se odnosi na uklanjanje barijera slobodnog kretanja znanja unutar Europe, jačanje prekogranične pokretljivosti istraživača, studenata, znanstvenika i predavača”.

Dodala je i da je BiH “potpisinica Memoranduma o suradnji koja se odnosi na projekt uspostave Međunarodnog instituta za održive tehnologije – SEEIIST što nam daje dodatni motiv da unapređujemo znanost u BiH”.

“Mladi istraživači će kroz zajedničke projekte osnažiti, ostati u svojoj zemlji i doprinijeti njenom razvoju”, navela je Gudeljević.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno