Biznis

BiH po lakoći poslovanja najgore rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije

BiH, koja nikada nije ni uživala ugled na svjetskim ekonomskim rang listama, je svoj skromni ukupni prosjek pokvarila zbog sporih zakonskih procedura za pokretanje poslovanja i izdavanja građevinskih dozvola.

U tim kategorijima je zauzela 184., odnosno 173. mjesto.

U Doing Business listi za 2020. godinu, koju je sačinila Svjetska banka, BiH je u kategoriji vezanoj za plaćanje poreza pripalo 141. mjesto, a u kategoriji zaštite prava manjinskih akcionara 88. mjesto.

Kompletan prosjek popravile su kategorije u kojima se ocjenjuje dostupnost električne energije i dostupnost kredita, pa je u prvoj navedenoj kategoriji BiH zauzela 74. poziciju, a u drugoj 67.

BiH je najbolju poziciju zauzela u kategoriji vezanoj za rješavanje insolventnosti, gdje je na 37. mjestu.

Kada govorimo o zemljama regiona, poslovanje se najlakše ostvaruje u Sjevernoj Makedoniji koja je, ispala iz Top 10 zemalja svijeta, i sada je 17. na ovoj listi.

Skok od tri pozicije ostvarila je Slovenija i sada je 37., dok je Srbija napredovala četiri mjesta i sada je 44. Crna Gora je 50., a mjesto iza nje je Hrvatska, dok je Kosovo ostvarilo veliki pad i sa 44. pala na 57. mjesto.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem