Info

BiH ostaje na crnoj listi: Granice EU i dalje zatvorene za Bosance i Hercegovce

BiH ostaje na crnoj listi: Granice EU i dalje zatvorene za Bosance i Hercegovce Savjet Evropske unije zvanično je usvojio revidiranu listu zemalja čiji državljani mogu putovati u zemlje Evropske unije bez ikakvih prepreka. Bosna i Hercegovina nije opet dospjela na spisak.

Na popisu je 13 zemlja s prethodnog spiska, dok su Srbija i Crna Gora jedine skinute s liste.

Briselu navode da će se lista ponovo ažurirati za dvije sedmice.

Na osnovu kriterija koji obuhvatanju prvenstveno epidemiološku situaciju i mjere zaštitedržave članice EU 27 bi od 16. jula trebale postepeno da ukidaju ograničenja putovanja na spoljnim granicama za stanovnike AlžiraAustralijeKanadeGruzijeJapanaMarokaNovog ZelandaRuandeJužne KorejeTajlandaTunisaUrugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

U pitanju su zemlje koje su bile i na prvoj listi Savjeta EU koja se primijenjivala od 1. jula s izuzetkom Srbije i Crne Gore koje su uklonjene zbog pogoršnja epidemiološke situacije, pišu Nezavisne.

U Savjetu EU navode da treće zemlje, čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU, moraju da imaju broj novih slučajeva COVID-19 tokom posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika “blizu ili ispod prosjeka” EU, da imaju stabilan ili opadajući trend novih slučajeva prethodna 14 dana, a u obzir se uzima i ukupni odgovor treće zemlje na COVID-19 uključujući aspekte kao što su testiranjenadzorpraćenje kontakatazadržavanjeliječenje i izvještavanje, kao i pouzdanost informacija.

Za zemlje koje se ne nalaze na liste od zabrane putovanja izuzeti su građani EU i članovi njihovih porodica, oni s trajnim boravišnim dozvolama u EU i članovi njihovih porodica kao i putnici s dokazom o neophodnosti putovanja.

U Briselu napominju da preporuka Savjeta EU nije pravno obavezujući instrument i da vlasti zemalja članica ostaju odgovorne za provođenje sadržaja preporuke.

Zemlje članice mogu, ali i ne moraju, da ukinu ograničenja putovanja za navedene zemlje, a ne bi trebalo da odluče da ukinu ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu na listi prije zajedničke koordinirane odluke EU.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: