Info

BiH: Ne smiju se objaviti podaci osoba pozitivnih na COVID-19

BiH: Ne smiju se objaviti podaci osoba pozitivnih na COVID-19 – Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini zabranila je objavljivanje ličnih podataka osoba pozitivnih na korona virus, kao i imena osoba kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije.

Prethodno je Uprava za inspekcijske poslove Kantona 10 objavila “Popis osoba u izolaciji na dan 21. 3. 2020. godine”, u kojem su navedeni lični podaci svih osoba kojima su naređene izolacija i samoizolacija.

Također, neki drugi nadležni organi u Trebinju, Konjicu i Čeliću na isti ili sličan način objavili su spiskove osoba pozitivnih na korona virus, kao i onih kojima je određena izolacija ili samoizolacija.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini zaključili su da podaci o zdravstvenom stanju građana spadaju u posebnu kategoriju ličnih podataka i, kao takvi, imaju i posebno mjesto u Zakonu o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini.

‘Nema javnog interesa’

Agencija ukazuje da objavljivanje ličnih podataka osoba pozitivnih na korona virus i onih kojima su izdane naredbe za izolaciju i samoizolaciju, a koje ne krše te naredbe, ne može biti opravdano javnim interesom.

Osim toga, objavljivanje ličnih podataka osoba koje poštuju naredbe o izolaciji i samoizolaciji može dovesti do njihove stigmatizacije od šire društvene zajednice i, u krajnjem slučaju, nasilja i ataka na život, saopćeno je iz Agencije.

Broj zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini u utorak je porastao na 164, a dosad su preminule dvije osobe.

Izvor: Al Jazeera

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem