Biznis

BiH ne koristi 245 miliona KM za autoputeve

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na računu Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) leži neiskorištenih 245 miliona maraka prikupljenih po osnovu putarina za izgradnju autoputeva.

Za to vrijeme nadležna preduzeća se za izgradnju saobraćajne infrastrukture zadužuju, a novac gubi vrijednost. Ni na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UIO BiH nije bilo spremnosti da se ta tačka stavi na dnevni red.

Dok se izgradnja autoputeva najčešće finansira kreditnim sredstvima na koja se plaćaju kamate, na podračunu UIO leži neiskorištenih 245 miliona KM prihoda od putarina.

Riječ je o dijelu sredstava koja se ostavljaju na podračunu Uprave dok upravni odbor ne usvoji konačnu metodologiju raspodjele sredstava od putarina.

– Od februara 2018. na snazi je privremena odluka o raspodjeli oko putarina, i to po koeficijentu 59 posto FBiH, 39 posto RS i 2 posto Brčko distriktu, dok se 10 posto dnevno prikupi sredstava svaki dan ostavlja na taj poseban predračun i iz tih sredstava će se vršiti poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačnu metodologiju za raspodjelu prihoda od putarina. S obziom da od 2018. do danas nije usvojena konačna metodologija za raspodjelu prihoda od putarina na posebnom podračunu se nakupilo 245 miliona KM – rekao je Ratko Kovačević, načelnik Službe za informisanje UIO BiH.

U Autoputevima Republike Srpske kažu da su više puta apelovali na nadležne da se ta sredstva rasporede. Novac naročito usljed inflacije gubi na vrijednosti, a izračunali su, mogao bi poslužiti za izgradnju oko 15 kilometara autoputa.

– Prema nekim našim kalkulacijama oko 70 miliona KM pripalo bi Autoputevima RS . I mi smo apelovali da se utvrdi nesporni dio i da se raspodjeli nesporni dio jer je taj novac neophodan kako nama tako i Autocestama Federacije BiH, imamo određene projekte – naveo je Nedeljko Ćorić, direktor JP “Autoputevi RS”.

Nezadovoljni su i u Autocestama FBiH.

– Ovaj zadržani akumulirani iznos prihoda od 2017. nije doznačen. Kao posljednica navedenog isto je uticalo na likvidnost JP Autoceste FBiH, te trenutno nije u mogućnosti da uredno izmiruje obaveze po međunarodnim kreditorima, odnosno prema Federalnom ministarstvu finansija. Napominjemo da su obaveze prema kreditorima uredno izmirene od strane Vlade FBIH, odnosno Federalnog ministarstva finansija – saopćili su iz JP “Autoceste FBiH”.

Ni na posljednoj sjednici Upravnog odbora nije dogovorena raspodjela. Ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić kaže da će nastaviti insistirati da se ovo pitanje stavi na dnevni red.

– Mi imamo 250 miliona KM kad je u pitanju UIO, 250 miliona kad je u pitanju Elektroprenos, 75 miliona viška prihoda nad rashodima koje je uplatio RAK, 125 miliona viška kapitalnih prihoda koji stoje na računima – kazao je Amidžić.

I dok je pitanje raspodjele prihoda od indirektnih poreza najčešće političko, Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista RS “SWOT” upozorava da čekajući na raspodjelu zbog inflacije gubimo kilometre autoputeva.

– Radi se o desetinama miliona maraka koje su na neki način nepovratno izgubljene. Ako ste prije mogli izgraditi 50 kilometara puta, sada možete izgraditi 40, slikovito rečeno. Tako da su štete ogromne – napominje Grabovac.

Osim gubitaka koje uzrokuje inflacija dodatni problem je i što Uprava za indirektno oporezivanje, dok je novac na njihovom računu, Centralnoj banci mora plaćati proviziju. Samo po tom osnovu u zadnjih 8 godina platili su 276 hiljada KM provizije.

Izvor: BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno