Ostali sportovi

BiH na Olimpijskim igrama

Olimpijske igre
Olimpijske igre
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH na Olimpijskim igrama- Iz brazilskog grada, Rio de Ženeira, zahvaljujući kreativnosti reditelja Fernanda Meireleša, svijetu je poslata poruka kako trebamo štiti planetu Zemlju na kojoj živimo, kako trebamo pokazati toleranciju prema različitostima i kako trebamo širiti pozitivizam.

U defileu 206 zemalja, učesnica Olimpijskih igra u Riju, i preko 11000 članova delegacija, Amel Tuka sretno i ponosno pronio je zastavu Bosne i Hercegovine legendarnom brazilskom Marakanom.

Atletska takmičenja u Brazilu počinju 12. augusta. Od bosanskohercegovačkih atletičara prvi će nastupiti Amel Tuka, 12. augusta, u kvalifikacijama trke na 800 metara.

Četrnaestog augusta, naturalizovana bh. atletičarka, Kenijka, Lucija Kimani, nastupit će u maratonu, a bacači kugle, Kemal Mešić, Hamza Alić i Mesud Pezer, će nastupiti 18. augusta.
1992. – 2016.
Od osamostaljenja 1992. godine, Bosna i Hercegovina je nastupila na svih 6 olimpijskih igara i na svih šest takmičenja, Bosnu i Hercegovinu su predstavljali i atletičari: 1992. – Barcelona (4), 1996, – Atalanta (2), 2000. – Sidnej (4), 2004. – Atina (2), 2008. – Peking (2), 2012. – London (2).

Bosnu i Hercegovinu su predstavljali: Zlatan Saračević (kugla), Dragan Mustapić (disk), Mirsada Burić (3000 metara), Kada Delić (10 km hodanje), Islam Đugum (maraton), Đuro Kodžo (maraton), Željko Petrović (maraton), Elvir Krehmić (skok u vis), Dijana Kojić (400 metara), Jasmin Salihović (800 metara), Jasminka Guber (1500 metara), Lucija Kimani (maraton), Hamza Alić (kugla), Kemal Mešić (kugla).

Od nabrojanih, najbolje rezultate su ostvarili Elvir Krehmić (skok u vis) i Kada Delić (brzo hodanje).

Olimpijske igre u Riju za Bosnu i Hercegovinu su sedme po redu. Kao i na prethodnih šest, BiH će predstavljati i atletičari. Spisku dosadašnjih predstavnika Bosne i Hercegovine na olimpijskim igrama treba dodati još dva atletičara: Amel Tuka (800 metara) i Mesud Pezer (kugla).
U sastavu Jugoslavije
Bosna i Hercegovina imala je svoje predstavnike na olimpijskim igrama u sastavu olimpijskog tima SFR Jugoslavije. To su bili Dako Radošević (maraton) i Vinko Galušić (brzo hodanje).

Upravo Dako Radošević vlasnik je najboljeg rezultata svih vremena među predstavnicima Bosne i Hercegovine i pod zastavom SFR Jugoslavije, ali i od osamostaljenja.
Iako su ovo 31. Olimpijske igre, 28 ih je organizovano, a troje igre nisu organizovane. Na svih 28 olimpijskih igara nastupile su samo 4 članice Međunarodnog olimpijskog komiteta, a to su Australija, Francuska, Velika Britanija i Grčka.

Najuspješniji atletičar je Pavao Nurmi, postanitiji kao “leteći Finac”. Osvojio je ukupnno 12 olimpijskih medalja (9 zlatnih i 3 srebrne).

Najuspješnija atletičarka olimpijskih igara je Melene Ottey. Atletičarka, porijeklom iz Slovenija, ali je nastupala pod zastavom Jamajke, osvojila je 9 olimpijskih medalja. Zanimljivo je da nema osvojenu niti jednu zlatnu medalju. Osvojila je tri srebra i šest bronzanih medalja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno