Info

BiH mora iskoristiti 166 miliona eura

BiH do kraja 2017. mora iskoristiti 166 miliona eura!
BiH do kraja 2017. mora iskoristiti 166 miliona eura!
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH mora iskoristiti 166 miliona eura- Nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo državni IPA program 2016. težak 50 miliona eura, u Delegaciji EU u BiH jučer su za “Avaz” potvrdili da bi naša država mogla koristiti i dodatne fondove, ali kada bi usvojila relevantne strategije za cijelu zemlju te osigurala provedbu sredstava.

– Na osnovu Indikativnog strateškog dokumenta za BiH koji je pripremljen u partnerstvu sa bh. vlastima za period do 2017. godine, za BiH je namijenjeno 165,8 miliona eura radi poticanja potrebnih sektorskih reformi – potvrdila je za “Avaz” Jamila Milović-Halilović, portparol specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka (Gunnar Wigemark).

Stari novac Osim ovoga, kako je naglasila, tokom 2016. bit će nastavljena provedba projekata u okviru IPA I programa, dok je već započela provedba IPA II programa teškog 76 miliona eura.

– Ovim će se sredstvima, između ostalog, podržati provedba strategija borbe protiv korupcije, lokalni ekonomski razvoj, ojačati konkurentnost malih i srednjih preduzeća i unaprijediti zaštita od poplava i upravljanje vodama – navela je Milović-Halilović.

Napomenula je i da je Evropska komisija usvojila programske dokumente za IPA 2015, što će za BiH otvoriti put za provedbu dodatna 37,2 miliona eura.

Ova sredstva, kaže, bit će namijenjena unapređivanju unutrašnje finansijske kontrole u javnom sektoru, reformi sistema javne uprave i reformi statističkog sistema, zatim podršci sektoru pravosuđa, agencijama za provođenje zakona, olakšavanju učešća građana BiH u programima Evropske unije i saradnji na planu vladavine prava.

– EU je izrazila spremnost da poveća ova sredstva ako budu usvojene sveobuhvatne strategije za cijelu zemlju – poručila je Milović-Halilović.

Godišnje alokacije

Kako nam je pojašnjeno u Direkciji za evropske integracije (DEI), u dokumentu IPA II za BiH navedene su i indikativne godišnje alokacije pretpristupne pomoći. U 2016. BiH iz ovog programa može povući 42,7 miliona eura, a u 2017. godini 43,7 miliona eura.

– Sredstva iz godišnjih alokacija postaju operativna nakon potpisivanja finansijskog sporazuma BiH i Evropske komisije za svaku godišnju alokaciju. Ako bi izradila sveobuhvatne strategije za sektore poljoprivrede, transporta, energetike i okoliša, BiH bi do kraja aktuelnog budžetskog perioda EU, odnosno do 2020. godine, mogla računati na veće godišnje alokacije pretpristupne pomoći u navedenim sektorima – kazala nam je portparol DEI-ja Marina Kavaz-Siručić.

Gdje ide novac

Kada je riječ o usvojenom državnom programu IPA 2016, kako nam je pojašnjeno u Direkciji za evropske integracije, po 15 miliona eura ide na lokalne strategije razvoja te zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike, a ostalih 20 miliona eura na oblast javnih nabavki, podršku parlamentima, zatim Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od poplava.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno