Info

BiH mora 40 posto proizvoditi iz obnovljivih izvora

Obnovljivi izvori energije
Obnovljivi izvori energije
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nacionalni plan Bosne i Hercegovine je da do 2020. godine od ukupne potrošnje elektične energije u zemlji čak 40 posto bude iz obnovljivih izvora energije, kažu za bh. novinsku agenciju Patria u Operatoru za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK).

Konačno, dalje objašnjavaju u Operatoru, obaveze su to Bosne i Hercegovine koje je zemlja preuzela potpisivanjem ugovora o pristupu Energetskoj Zajednici.

Operator trenutno radi na izradi pravilnika o postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje garancije porijekla električne energije.

Pravilnik će omogućavati kvalifikovanim proizvođačima električne energije, koji nisu ostvarili pravo na garantovane (poticajene cijene) da na slobodnom tržištu mogu lakše prodavati svoju električnu energiju.

“Zbog obaveze da u svom ukupnom porfeliu, snadbjevači električnom energijom, moraju imati i procenat obaveznog udjela pruzete električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, oni će putem garancije porijekla to moći i dokazati, te na taj način ispuniti svoju zakonsku obavezu”, – kažu iz Operatora te dodaju da garancija porijekla elektirčne energije postaje stimulans proizvođačima da proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora, te na taj način intenzivira ukupnu proizvodnju električne energije.

“Važno je napomenuti da pomenuti pravilnik treba posmatrati u kontekstu ostalih zakonskih akata, a prije svega kao kompatibilan akt sa Pravilnikom o obaveznom udjelu i preuzimanju električne energije, koji je donijela Regulatorna Komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine”, – kažu u Operatoru.

Na pitanje o napretku investiranja u obnovljive izvore energije u FBiH u Operatoru kažu da je u Bosni i Hercegovini, odnosno, Federaciji Bosne i Hercegovine postoje potencijali za iskorištenje obnovljivih izvora energije, te da su interesi investitora za ulaganje u obnovljive izvore energije mnogo veći od trenutnih dozvoljenih kvota.

U Operatoru dalje objašnjavaju da su uočili da postoji nedovoljna informisanost investitora kada je u pitanju zakonski okvir koji reguliše oblast obnovljivih izvora energije, a time i nepripremljnost investitora u postupku apliciranja.

Operator je zbog toga kreirao internet stranicu www.operatoroieiek.ba, na kojoj se dnevno ažuriraju obavijesti koje se tiču rada Operatora za OIEiEK. Također, stranica omogućava uvid u sve zakonske i podzakonske i interne akte koji regulišu oblast OIEiEK u FBiH, ali i druge podatke za koje se, u svakodnevnim kontaktima sa investitorima, pokazala potreba da budu objavljene, piše NAP.

(Agencija NAP)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno