Biznis

BiH jedna od rijetkih koja nije utvrdila kada će prestati proizvoditi ugalj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH jedna od rijetkih koja nije utvrdila kada će prestati proizvoditi ugalj- Alarmantan podatak o broju smrtnih slučajeva, ali prouzrokovan termoelektranama na ugalj. Preuranjenu smrt zbog zagađenja zraka prouzrokovale su kod najmanje 19 hiljada osoba, od kojih više od 10.000 u državama EU. Naša zemlja je jedna od rijetkih u Evropi koja nije utvrdila datum kada će prestati s proizvodnjom uglja.

Termoelektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu, pa samim i tim u BiH emitovale su dva i po puta više sumpor-dioksida nego sve druge takve elektrane koje još djeluju na području EU, pokazuju objavljeni podaci. Iako se BiH obavezala na smanjenje emisije štetnih gasova i put ka karbonskoj neutralnosti, urađeno je malo ili nimalo. Nadležni tvrde, da je restrukturisanje rudnika, prvi korak u tom pravcu.

“Pred nama je 2026. godina kada ćemo ili plaćati takse i kazne za ono što radimo, u cijeni električne energije, ili ćemo plaćati takse na svu robu koju izvozimo iz ove države”, kazao je Admir Andelija, direktor EP BiH.

Jedna smo od rijetkih država u Evropi koja nije utvrdila datum kada će prestati s proizvodnjom uglja. Stoga nisu isključene ni sankcije.

“BiH neće ostati bez električne energije, ali vremenom ćemo ostati bez termoelektrana, odnosno i ove termoelektrane koje trenutno rade imaće tzv. penale za emisiju ugljendioksida, a ti penali su danas gotovo skuplji nego što je sama proizvodnja električne energije iz termoelektrana što samo po sebi implicira moguća poskupljenja električne energije”, kazao je Amer Jerlagić, stručnjak u oblasti energetike.

“Posljedica je da pod uticajem tržišnih faktora i nekih faktora iz okruženja dođe do zatvaranja neke od termoelektrana, ali ne na organizovan i planiran način, nego čistim djelovanjem tržišta, a kakve to posljedice ostavlja vidjelo se na primjeru mostarskog “Aluminijuma” “, kazao je Damir Miljević, član odbora RESET.

Dok se političari gotovo ni oko čega ne mogu dogovoriti, jedan od članova Predsjedništva Šefik Džaferović poručuje da bi fokus, umjesto na političkim prepucavanjima, trebalo da bude, upravo, na ovakvim temama.

“Znaju li građani da 80% struje u FBiH dobijamo iz ovih neobnovljivih izvora energije, iz uglja, a 20% iz obnovljivih izvora. Razmišlja li se o tome da koristimo svoje na maksimalan način, obnovljive izvore voda, vjetar, sunce, dakle svaki dan o tome treba da raspravljamo”, ističe Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

A građani odlično znaju, budući da pasivnost vlasti plaćaju iz svojih džepova. Ima i onih koji smatraju da nije sve tako crno.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno