Zenica

BiH je sigurna država

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina je “sigurna država porijekla” te će budući zahtjevi za azil državljana BiH biti odbacivani u Njemačkoj kao neosnovani.

Kako je saopćeno iz njemačke ambasade u BiH, u Njemačkoj je 6. novembra stupio na snagu “Zakon o uvrštavanju drugih država kao sigurne države porijekla i za lakši pristup tržištu rada za tražitelje azila i strance sa ograničenim boravkom”.

Stoga će, između ostalog, i Bosna i Hercegovina po pitanju prava na azil biti uvrštena u kategoriju kao “sigurna država porijekla”, pošto u Bosni i Hercegovini nema prijetnje od državnog progona.

– Tako da će ubuduće zahtjevi za azil državljana Bosne i Hercegovine biti odbijeni kao “očito neosnovani”. Time će se postupak obrade zahtjeva za azil znatno ubrzati. Pretpostavku da je zahtjev “očito neosnovan”, podnosilac zahtjeva može u pojedinačnim slučajevima opovrgnuti ako dokaže da u njegovom slučaju prijeti državni progon. Istovremeno, novi zakon donosi sa sobom i olakšice za podnosioce zahtjeva za azil i strance sa ograničenim boravkom (Duldung) u Njemačkoj: Oni ubuduće smiju načelno raditi već poslije tri mjeseca (do sada: tek nakon devet mjeseci) – navodi se u saopćenju iz Ambasade Njemačke u BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno