Info

BiH ima 10.000 tona nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH ima 10.000 tona nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava – Prevelike zalihe municije predstavljaju značajnu opasnost za ljudsku sigurnost u BiH zbog mogućnosti nekontrolirane eksplozije.

Oružane snage BiH su odgovorne za upravljanje zalihama municije na 12 lokacija za skladištenje širom zemlje, a prema podacima od početka 2017. godine, ukupna količina viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava iznosi oko 10.000 tona.

“Municija koja se trenutno nalazi u skladištima ne samo da je stara više od nekoliko decenija, nego joj je i vijek trajanja pri kraju, i s vremenom postaje sve opasnija“, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ministarstvu za odbranu BiH.

Kako bi se ovaj rizik smanjio, rečeno nam je da je Europska unija osigurala blizu 2,8 miliona eura za projekt EU STAR, putem kojeg će se tokom naredne dvije godine biti uništeno 3.000 tona nestabilne municije u specijaliziranim domaćim i međunarodnim postrojenjima za demilitarizaciju.

“Projekt ‘EU STAR’ predstavlja drugu fazu podrške Europske unije pri uspostavljanju održivog upravljanja zalihama u BiH. Ovaj projekt je nastavak projekta EXPLODE, tokom kojeg je uništeno više od 1.800 tona municije kojoj je istekao vijek trajanja“, dodali su iz Ministarstva za odbranu BiH.

Ovaj projekt će osigurati da resorno ministarstvo i Oružane snage BiH budu sposobne samostalno izvršavati sve aktivnosti u okviru projekta, čak i nakon njegovog završetka, tako da se aktivnosti demilitarizacije mogu nastaviti bez prekida i pod domaćim vođstvom.

S obzirom na nevjerovatan podatak da ukupna količina viškova nestabile municije i minsko-eksplozivnih sredstava iznosi oko 10.000 tona, ona je u našoj državi realna prijetnja za sigurno okruženje građana, a također predstavlja i veliku opasnost zbog moguće zloupotrebe od raznih kriminogenih grupa, uključujući teroriste.

UNDP već duže vrijeme u BiH kontinuirano realizira projekte uništavanja viškova naoružanja i municije koji, iako su u skladištima, i dalje predstavljaju moguću opasnost po živote ljudi i njihovu imovinu.

Podsjećamo, odlukom Predsjedništva BiH višak municije i minsko-eksplozivnih sredstava se rješava uništavanjem, prodajom i donacijom.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno