Rekreacija

BiH Exploreri na Vlašiću: Prva planinarska tura u 2024. godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH EXPLORERI NA VLAŠIĆU PRVA PLANINARSKA TURA U 2024.GODINI

BiH Exploreri već tradicionalno prvog januara Nove godine realizuje planinarski uspon na planinu Vlašić.

Tako je bilo i ove godine kada smo se sastali na našem sabirnom mjestu (kod Pošte u Zenici), i krenuli vozilima prema početnoj lokaciji odakle smo krenuli na uspon do planinarskog vrha Paljenik.
Krenuli je 11 članova BiH Explorera. Iako vrijeme nije bilo kakvo bi mi željeli to nas nije spriječilo da budemo raspoloženi, i da se lijepo družimo.

Vlašić je planina na kojoj se može promjeniti nekoliko godišnjih doba tokom jednog dana. U samom podnožju planine bilo je oblačno ali suho. Približavajući se planinarskom domu Devečani počela je padati kiša i spustila se gusta magla koja nam je otežala pronalazak samog planinarskog doma.

U domu smo se odmorili, doručkovali, ali i zapjevali, jer je novi član BiH Explorera Mehmed koji živi u Njemačkoj, odlično svirao na gitari uz interpretaciju starih dobrih pjesama. Raspoloženje nam je dodatno poboljšano odmorom u planinarskom domu. Krenuli smo iz doma da izvršimo završni uspon na planinski vrh Paljenik na kojem se nalazi veliki repetitor koji je posebno postao poznat poslije postavljanja velike zastave sa ljiljanima poslije oslobađanja Vlašića.

Gusta magla i kiša koja se pretvorila u snijeg, i izuzetno jak vjetar su nam otežali uspon, ali smo po običaju taj izazov bez problema savladali. Poslije kraćeg odmora i fotografisanja krenuli smo nazad sa vrha Paljenik do vozila.

Sa Vlašića smo krenuli do Travnika gdje smo iskoristili priliku da obnovimo snagu porcijom ćevapa kod Harija. Poslije ćevapa krenuli smo nazad prema Zenici i svojim domovima.

BiH Exploreri su bogatiji za još jednog člana ( Mehmed Lj.), koji je pokazao da je vedrog duha i da odlično svira gitaru, a pokazao je da ima volje i za planinarenjem.

Mi nastavljamo dalje.

Prosjek planinarskih tura tokom jedne godine za BiH Explorere je između 30-40 putovanja i uspona na planinarske vrhove širom BiH, regije i svijeta.

Danas smo uspješno realizovalo prvu planinarsku turu u 2024 godini.

Idemo dalje ako Bog da.

BiH Exploreri



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno