Info

BiH dobija 1.000 farmi koza i ovaca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dobra vijest za buduće uzgajivače koza dolazi iz Mostara. Projekat izgradnje 1.000 farmi koza i ovaca ubrzo će zaživjeti na ovome području, kaže za eKapija.ba Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača koza, ovaca i ostalih “Tor” Mostar.

Dokumenacija za osnivanje tri nove firme je već sprema i nalazi se u postupku odobrenja.

“Milksa će biti centralna firma koja će voditi 1.000 farmi koza, AD je mljekara i Logistika firma koja će se baviti izvozom proizvoda i otkupom mlijeka”, pojašnjava Kovač.

Objekat za mljekaru koja će proizvoditi u početku 150.000 litara mlijeka je završen i ostalo je da se završe poslovi oko pribavljanja potrebne dokumentacije.

“Investitori su sve pogledali. Također, u toku je i priprema javnog poziva za izgradnju farme. Radi se i karantin za uvozne koze koji će imati 10 objekata gdje će biti smješteno po 300 koza. Očekujem da će sve ovo biti završeno u maju ili junu ove godine”, kaže Kovač, naglašavajući kako će krajem marta biti raspisan javni poziv za uzgajanje koza.

Osim navedenog Kovač kaže, kako su napravili i evidenciju za već postojeće farme koje bi mogle isporučivati mlijeko, a radi se i na projektu obiteljskih farmi.

Udruženje je nosilac projekta za BiH zajedno sa turskim Milksom koji je i glavni investitor projekta.

“Investitori iz Turske proteklog petka su boravili u Mostaru. Naredne sedmice ponovo bi trebali doći kako bi završili tehničke detalje oko prenosa nekretnina i uplata”, kaže Kovač, dodajući kako će već u maju ili junu nada početku rada prve linije otkupa mlijeka koje će se plasirati na tržište Saudijske Arabije i Turske.

Ukupna vrijednost projekta 1.000 farme koza i ovaca iznosi 350.000.000 eura. Kovač kaže kako je ovo najveći projekat u regionu. Sličan se radi u Crnoj Gori, Hrvatskoj, dok su u Srbiji počele pripreme.

“Bilo je teško početi, ubijediti investitore da ulažu, jer sve ide sporo od osnivanja firmi do realizacije projekta”, kaže Kovač.

Inače, projekat izgradnje hiljadu farmi koza i ovaca ozvaničen je u avgustu prošle godine stavljanjem potpisa na ugovor predsjednik Udruženja uzgajivača koza, ovaca i ostalih “Tor” Mostar Dževad Kovač i zastupnik turske kompanije Milksa iz Burse Aybar Ulucka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno