Biznis

BiH će tek za 30 godina dostići standard EU?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH će tek za 30 godina dostići standard EU? – BiH bi bilo potrebno da u narednih 30 godina ostvaruje godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,8 odsto da bi dostigla trenutni prosjek EU, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH u informaciji o konkurentnosti BiH ekonomije.

Dodaje se i da ovom treba dodati pretpostavku da se u BiH ne mijenja broj stanovnika i da EU ostvaruje prosječnu godišnju stopu rasta od 1,5 odsto, uz napomenu da je BDP u BiH posljednjih godina rastao po stopi od 3,1 odsto.

BiH na dnu liste po kupovnoj moći

Životni standard u BiH mjeren BDP-om po glavi stanovnika korigovan za paritet kupovne moći bio je skoro na trećini nivoa evropskog prosjeka, što BiH sa još nekoliko evropskih zemalja svrstava na dno liste.

Većina zaposlenih radnika u proizvodnji svoja primanja ostvaruje u primarnim djelatnostima kao što su poljoprivreda, stočarstvo, ribarstvo, te u sekundarnim djelatnostima – industrija, građevinarstvo, rudarstvo, energetika.

Niske plate

Domaća izvozno orijentisana preduzeća često dobijaju poslove jeftine dorade/prerade, te se kod ovih preduzeća zahtijeva angažman radne snage sa relativno niskim nivoom plata.

U informaciji se naglašava da je za poboljšanje životnog standarda građana BiH u približavanju EU potrebno privlačenje stranih investicija kroz bolje poslovno okruženje koje se ogleda u stvaranju bolje putne i poslovne infrastrukture, smanjenje administrativnih barijera, dodjelu stimulacija za nove strane investicije.

Više radnih mjesta

Pored toga, s ciljem boljeg životnog standarda bilo bi potrebno otvoriti više novih radnih mjesta, posebno u tercijarnim djelatnostima, ali i raditi na reformama sistema obrazovanja.

Biznisinfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno