Info

BiH će i u 2024. biti dio Erasmus+ programa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju o učešću Bosne i Hercegovine u Erasmus+ programu, u dijelu koji se odnosi na obrazovanje i mlade.

Time se dodatno potiču nadležne vlasti u oblasti obrazovanja i mladih, na povećan angažman za korištenje sredstava i mogućnosti koje program nudi.

Kroz program je moguće osigurati uspješnije provođenje reformi u sektoru obrazovanja, ali i u oblasti mladih.

– Po pozivu Evropske komisije za dostavu projektnih prijedloga za 2022., ukupna vrijednost odobrenih projekata za institucije iz Bosne i Hercegovine koji se finansiraju iz sredstava Erasmus+ programa iznosi 8.722.932,80 eura, a u oblasti stručnog obrazovanja i obuke 1.168.481 eura, dok ukupna vrijednost odobrenih projekata u oblasti mladih po istom pozivu Evropske komisije u kojima sudjeluju organizacije iz Bosne i Hercegovine iznosi 2.530.742 eura – navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ukupna vrijednost projekata, u kojima učestvuju institucije i organizacije iz Bosne i Hercegovine u okviru Erasmus+ programa u dijelu koji se odnosi na obrazovanje i mlade, po osnovu poziva objavljenog za 2022. iznosi 12.422.155,80 eura.

Erasmus+ je program Evropske unije za obrazovanje, obuku, mlade i sport, a obuhvata razdoblje od 2021. do 2027. godine. Opći cilj programa je, cjeloživotnim učenjem, podržati obrazovni, profesionalni i osobni razvoj ljudi u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta u Evropi i šire što pridonosi održivom rastu, kvaliteti radnih mjesta i socijalnoj koheziji, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno