Info

BiH bi se mogla suočiti s migrantskom krizom

BiH bi se mogla suočiti s migrantskom krizom
BiH bi se mogla suočiti s migrantskom krizom

BiH bi se mogla suočiti s migrantskom krizom- ”Izazovi trenutne migracijske krize: Pogled i perspektive” tema je okruglog stola koji je održan danas u Sarajevu u organizaciji Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Organizatori navode da su na ovaj način željeli otvoriti akademsku i stručnu diskusiju o pitanjima spremnosti odgovora eventualnom izazovu.

Okrugli sto je organiziran jer je izbjeglička i migracijska kriza u proteklih nekoliko mjeseci ozbiljno uzdrmala Europsku uniju, a u otežanim uslovima našle su se i države iz okruženja, države na putu takozvane ”balkanske rute”. Nedovoljno pripremljene za ovu vrstu izazova države iz susjedstva s tim problemom nosile su se na različite načine.

Istaknuto je da se Bosna i Hercegovina, iako se nalazi na ruti migracijskog talasa, nije susretala s tom situacijom, ali da je očekivati da se i ona susretne s izbjegličkim i migracijskim talasom.

Profesor s Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu Jasmin Ahić podsjetio je da je Vijeće ministara BiH na prijedlog i zahtjev parlamentarne komisije za ljudska prava u oktobru donijelo informaciju koja govori o spremnosti rješavanja problema izbjegličke i migracijske krize.

– U toj informaciji imamo situaciju na terenu da su kapaciteti BiH sasvim sigurno nedovoljni u tom smislu. No, iskazana je spremnost za rješavanje eventualnih problema ako bi se migrantska i izbjeglička kriza usmjerila i na BiH – naveo je Ahić.

Istakao je da su pozicionirane dvije rute ulaska, sjeverna i južna, odnosno na području Bijeljine i Trebinja.

– U tom smislu izrađeni su operativni planovi svih agencija koje su zadužene za prvi talas, odnosno za prihvat izbjeglica u migrantskoj krizi – dodao je.

Okruglom stolu prisutvovali su i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje iz Hrvatske.

Direktor Jadran Perinić je podijelio iskustva s kolegama iz BiH, a naglasio je da se nikada ne može dovoljno pripremiti za neku moguću situaciju.

– Možemo planirati, razvijati strategije i kapacitete, ali uvijek su moguće nepredviđene siuacije – naveo je Perinić.

Istakao je da je Hrvatska bila spremna za taj izazov, ali je previdjela naglašeni tranzitni karakter, odnosno potrebu tih ljudi da čim prije stignu na željena odredišta.

– To ponekad izaziva nemire i incidente, to je nešto što smo riješili, ali nismo mogli predvidjeti – dodao je.

Na početku okruglog stola Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu potpisao je sporazume o naučnoj i stručnoj saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Federalnom upravom civilne zaštite i Crvenim krstom FBiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: