Info

BiH bi se mogla otvoriti za strance u julu: Koliko će poguban biti “ekonomski katanac”?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH bi se mogla otvoriti za strance u julu: Koliko će poguban biti “ekonomski katanac”? – Državljani BiH mjesecima ne mogu putovati širom svijeta, uostalom kao i mnogi drugi zbog pandemije. No, s popuštanjem mjera situacija se za Bosance i Hercegovce nije pretjerano promijenila. Sva putovanja su uslovljena potrebnim dozvolama ili prethodnim testiranjem.

Šefica bh. diplomatije Bisera Turković za Klix.ba kaže kako ni BiH nije specijalno fleksibilna prema susjedima, a da bi se to moglo promijeniti na sjednici Vijeća ministara BiH početkom jula.

“Srbija je otvorena prema BiH, ali od nedavno ne možemo u Crnu Goru bez negativnog testa. To ne isključuje mogućnost da i mi nametnemo restrikcije ili pak da idemo s fleksibilnijim pristupom. Sve zavisi od povećanja broja zaraženih”, kazala je.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da državljani BiH za ulazak u Sloveniju moraju imati negativan test na COVID-19, ne stariji od tri dana i da je napravljen u nekoj od članica EU, Turković kaže da je lično zbunjuje neprihvatanje testiranja u BiH.

“To je malo neuobičajeno. Da li se traži harmonizacija ili određena standardizacija, ne znam. Međutim trebalo bi se izreagovati jer je otežano ako ljudi naprave testiranje u BiH i ono ne vrijedi u Sloveniji, a vrijedi u Hrvatskoj. Državljanin BiH je primoran testirati se u Hrvatskoj ili čekati na granici dok ne stignu rezultati. To zaista otežava putovanja, jer više nije samo riječ o turističkim već i o poslovnim putovanjima”, dodala je.

Početkom jula Vijeće ministara će donijeti i odluku o produženju sadašnjih mjera ili ukidanju.

To se odnosi i na otvaranje aerodroma za dolazak stranih državljana. Kao što je poznato zračni promet na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se polako normalizira, a trenutno je pet kompanija uspostavilo letove, potvrđeno je iz tog preduzeća. Nakon tri mjeseca danas je sletio avion iz Istanbula.

“S tim letovima u zemlju trenutno mogu samo ući državljani BiH. Ne mogu čak ni oni koji su vlasnici nekretnina u BiH. Pitanje je, s obzirom da su im nekretnine na firmama, da li to onda znači otvaranje za biznis svijet, ali i šta je s njihovim bračnim drugovima, poslugom koja putuje obično s njima. To se treba izregulisati”, govori Turković.

Ministrica vanjskih poslova BiH smatra da će letovi biti brzo ugašeni ukoliko se ubrzo ne reguliše ulazak stranaca u BiH.

“Isto je i s Turskom. Bit će nekoliko letova samo s našim državljanima, ali šta iza toga?”

Naglašava da mnogi u BiH žive od turizma i da neće biti značajnih prihoda ako ostanemo zatvoreni za, naprimjer, Arape ili Kineze koji ostavljaju značajan novac.

“Tu je i ekonomsko trpljenje. Moramo izvršiti balansiranje ekonomije, evaluacije prihoda, koji su realni, koliki je stepen rizika i koliko smo na gubituku. Evo danas smo vidjeli da u Hrvatskoj od 150.000 turista nijedan nema koronavirus. Mi dakle gubimo finansijski, a mnogi naši državljani koji žive od toga neće imati primanja”, kazala je.

Ističe da BiH što prije mora odrediti šta je državni interes, ali pod uslovom da se ne ugrozi zdravlje domaćeg stanovništva.

“Ako bi išli na otvaranje, onda bi trebalo za ulazak stranaca u BiH uvesti uslov testiranje u posljednjih 48 sati, tako da nam ne dođe niti jedan stranac koji ima COVID-19. Ekonomski bi bilo opravdano otvoriti granice i pratiti situaciju. Neka ekonomija živne, jer s umiranjem ekonomije ne činimo ništa dobro zemlji. Vidjeli smo kako su radili Šveđani. Mi nismo neka velika i jaka ekonomija i moramo voditi računa o prihodima”, zaključila je Turković.

Izvor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno