Info

BiH bi mogla probiti i zadnji zakonski rok

BiH bi mogla probiti i zadnji zakonski rok
BiH bi mogla probiti i zadnji zakonski rok
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH bi mogla probiti i zadnji zakonski rok- Zbog problema koje ima BiH s popisom stanovništva i zbog činjenice da je krajnji zakonski rok za objavljivanje rezultata 1. jula ove godine, početkom februara u BiH će doći Peter Everas, direktor pri Kancelariji za statistiku Evropske komisije (Eurostat) i predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije (IMO) za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, čiji će članovi takođe početkom sljedećeg mjeseca posjetiti BiH. Everas će pojedinačno razgovarati sa sve tri statističke agencije u BiH i pokušaće da ih “urazumi” kako bi se ispoštovao krajnji rok i kako, generalno, popis ne bi propao.

“Zbog najave navedenih posjeta i ponovnog razgovora o spornim pitanjima iz Jedinstvenog programa obrade podataka s predstavnicima sve tri statističke institucije, odgođena je najavljena sjednica Centralnog popisnog biroa za sredinu februara. Nakon te sjednice biće sačinjen novi plan aktivnosti u kojem će biti definisan i početak objave rezultata popisa”, rekli su juče u Agenciji za statistiku BiH, dodajući da se nadaju da će posjeta predstavnika Eurostata doprinijeti bržem rješavanju spornih pitanja.

Inače, statističke agencije u BiH su gotovo dvije godine na istim pozicijama i ništa se nije promijenilo u njihovim stavovima, tako da priče o skorom objavljivanju popisa uopšte ne stoje.

“Još su stavovi isti i nisu se promijenili. Ako bi se i postigao dogovor, potrebna su najmanje dva mjeseca da se podaci obrade i objave”, rekla je Radmila Čičković, direktor Republičkog zavoda za statistiku RS.

Na pitanje šta ako se dogovor ne postigne i do 1. jula, Čičkovićeva kaže da ne zna, ali da zbog roka koji je postavljen neće prekršiti zakon.

Podsjećanja radi, suština zbog koje nema dogovora o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH je u tome što RS i FBiH različito gledaju na to ko je rezidentni, odnosno stalni stanovnik BiH.

RS traži da se rezidentno stanovništvo izvodi na osnovu pitanja o mjestu školovanja i rada, dok FBiH smatra da stalno stanovništvo BiH treba izvoditi na osnovu pitanja o mjestu stalnog ili privremenog stanovanja, razlozima i dužini odsustva, učestalosti vraćanja u mjesto stalnog stanovanja itd.

Ukoliko bi bili prihvaćeni zahtjevi RS, stalni broj stanovnika od ukupno popisanih 3.791.662 bio bi za oko 300.000 manji, jer u stalno stanovništvo ne bi ušli svi oni koji praktično žive i rade van BiH, a u njoj su rođeni i tu samo provode godišnji odmor.

Inače, popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH održan je od 1. do 15. oktobra 2013. godine i do dan-danas nisu objavljeni zvanični podaci. Prvi preliminarni rezultati objavljeni su početkom novembra iste godine i pokazali su u BiH popisane 3.791.662 osobe, od čega u FBiH 2.371.603, u RS 1.326.991 i u distriktu Brčko 93.028 osoba.

(Vijesti.ba / NN)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno