Info

BiH bi mogla dobiti alternativni dotok zemnog plina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH bi mogla dobiti alternativni dotok zemnog plina – Plinacro i BH-Gas, operateri sistema transporta zemnog plina Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u četvrtak su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji, što je potvrda i nastavak dugogodišnje uspješne saradnje.

Ovim dogovorom Bosna i Hercegovina na putu je dobijanja novog puta opskrbe navedenim energentom.

Jedini dosadašnji “ulazi” plina u ovu državu nalaze se u Zvorniku, a tu su se javili problemi između BH-Gasa i administracije bh. entiteta Republika Srpska.

Početkom ovog mjeseca najavljeni su problemi s opskrbom entiteta Federacija Bosna i Hercegovina i bh. prijestonice Sarajeva u zimskim mjesecima.

Danas su Memorandum, u prisustvu predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj za Bosnu i Hercegovinu Iana Browna i Josipa Polića, potpisali direktor BH-Gasa Jasmin Salkić te Ivica Arar i Vedran Špehar, predsjednik i član Uprave Plinacroa.

Uvažavajući potrebu uvezivanja transportnih plinskih sistema Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dvije kompanije u Memorandumu su definirale područja saradnje u kojima će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti u pogledu realizacije razvojnih projekata.

“Poseban naglasak stavljen je na povezivanje gasnih sistema preko tačke južne interkonekcije (pravac Zagvozd –Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik)”, saopćili su iz BH-Gasa.

“Trenutno stanje gasnog sistema u Bosni i Hercegovini neminovno kao imperativ postavlja zadatak izgradnje drugog ulaza gasa u Bosnu i Hercegovinu, uslovljeno prevashodno stanjem postojeće gasne mreže, s jedne strane, te s druge strane, aktivnostima RS-a oko kontrole ulaza gasa u Bosnu i Hercegovinu.”

Radovi na više dionica
Dodaju da postojanje više od jednog ulaza zemnog plina proizlazi i kao obaveza koju Bosna i Hercegovina, “kao članica Energetske zajednice, mora ispuniti, a tiče se relevantnih direktiva iz oblasti sigurnosti snabdijevanja”.

Iz Plinacroa navode kako će se raditi i dionice Slobodnica – Brod – Zenica te Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa.

“Pravci Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik i Slobodnica – Brod – Zenica predstavljaju dio plinskog prstena Energetske zajednice (EC Gas Ring), čijom bi se realizacijom omogućila diversifikacija izvora opskrbe Bosne i Hercegovine, kako putem projekta Jonsko-jadranskog plinovoda i južnog dijela hrvatskog transportnog sustava, tako i putem hrvatskog transportnog sustava na sjeveru, koji se neposredno naslanja na slovenski i mađarski transportni sustav”, dodaju iz hrvatske kompanije.

Dvije firme izrazile su podršku projektu izgradnje LNG terminala na Krku i pratećih otpremnih plinovoda, kao i osiguranju plina iz alternativnih izvora za potrebe Bosne i Hercegovine u okviru svojih nadležnosti, a sve s ciljem osiguranja diversifikacije izvora i poboljšanja sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, saopćeno je nakon sastanka u Sarajevu.

Al Jazeera Balkans



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno