Info

BiH bez zakona o GSS-u, Veladžić: Po povratku iz Turske sve nam je obećano, ali nadležni se sada bave sobom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosni i Hercegovini ne postoji Zakon o gorskoj službi spašavanja. Ova oblast uređena je na nivou entiteta Statutom o GSS-u, te Zakonima o zaštiti i spašavanju. Dženadin Veladžić, predsjednik GSS-a Federacije BiH, izjavio je za Faktor kako su imali velika obećanja po povratku iz misije spašavanja u Turskoj koju je početkom godine zadesio razorni zemljotres, ali ni danas nema konkretnih pomaka.

– Tada su svi vidjeli šta znači Gorska služba spašavanja. Trenutno na nekoliko nivoa imamo pokrenute inicijative za donošenje zakona, ali najkonkretnije što je urađeno do sada je što je kantonalni premijer (Kanton Sarajevo) sazvao GSS i naložio da se napravi tim koji će do 31. decembra ove godine dostaviti prijedlog zakona. Sve ostalo je ostalo samo na obećanjima – kazao je Veladžić.

Dodaje da ipak njima donošenje zakona za samo jedan kanton ne znači ništa.

– Ono što bi nama značilo je zakon na nivou Federacije. Pokušavali smo na sve načine doći do nadležnih, ali iskreno, oni se bave sobom, ne nama. Nikad nismo dobili niti poziv ni prostor za neki sastanak – govori Veladžić te dodaje da bi najidealnije bilo donošenje zakona na državnom nivou – “što je teško”.

Još 2021. godine formirana je radna grupa za pripreme eventualnog teksta Zakona o Gorskim službama spašavanja BiH u kojoj su učestvuju pripadnici Ministarstva sigurnosti BiH, ali i predstavnici GSS-a.

Međutim, kako su mediji tada pisali, iz Saveza Gorskih službi spašavanja RS-a ne žele zakon na državnom nivou.

– Ljudi nas posmatraju kao izuzetno profesionalnu jedinicu i zovu nas kad im je potrebna pomoć. S druge strane, oni koji donose zakone, oni nas posmatraju kao hobiste. To je razlika – zaključio je Veladžić za Faktor.

Autor: faktor.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno