Info

BiH bez javnog servisa?

BIH BI MOGLA POSTATI JEDINA EVROPSKA DRŽAVA BEZ JAVNOG SERVISA NA NIVOU DRŽAVE
BIH BI MOGLA POSTATI JEDINA EVROPSKA DRŽAVA BEZ JAVNOG SERVISA NA NIVOU DRŽAVE
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH bez javnog servisa?- Evropska radiodifuzna unija (EBU), najveća mreža javnih medijskih servisa na svijetu, objavila je danas saopćenje za javnost u kojem izražava duboku zabrinutost zbog toga što njena članica (BHRT) planira obustaviti emitiranje programa krajem juna zbog neriješenog problema finansiranja, saopćavaju s BHRT-a.

U saopćenju EBU-a navodi se da bi to bio prvi put da je emiter nekog javnog servisa u Evropi prisiljen zaustaviti emitiranje zbog finansijskih poteškoća.

“Ta objava bez presedana znači da bi Bosna i Hercegovina mogla postati jedina evropska država bez aktivnog javnog servisa na nivou države“, upozoreno je u saopćenju Evropske radiodifuzne unije.

Dalje se navodi da je finansijska situacija u BHRT-u iz godine u godinu sve lošija zbog nedovoljnog priliva sredstava prouzrokovanog progresivnim padom naplate RTV takse, slabim sistemom naplate i znatnim zaostacima plaćanja entitetskih partnerskih emitera Radio-Televizije Federacije BiH i Radio-Televizije Republike Srpske.

“Nažalost, potrebna reforma sistema finansiranja Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine konstantno se odgađa“, upozorava se u saopćenju.

Iz EBU-a ističu da su proteklih godina aktivno podržavali svoju članicu u Bosni i Hercegovini kako bi bio pronađen siguran izvor finansiranja. Navode da su u nekoliko navrata imali sastanke s predstavnicima bh. vlasti kako bi se pokušalo pronaći dugoročno rješenje za naplatu RTV takse te da je EBU pozvao i Evropski parlament i Evropsku komisiju da podrže implementaciju EU medijskih standarda u Bosni i Hercegovini.

Prenosi se i izjava generalne direktorice EBU-a Ingrid Deltenre koja je istakla da se u ovoj organizaciji iskreno nadaju „da će Vlada Bosne i Hercegovine prepoznati ozbiljnost situacije i osigurati ne samo početak potrebne reforme naplate RTV takse, nego i da će preduzeti hitne mjere kako bi se BHRT-u omogućio nastavak emitiranja i otplata dugovanja.“

Generalna direktorica EBU-a ocijenila je da je snažan javni medijski servis kamen temeljac stabilne demokratije i ključ društvene kohezije. Naglasila je da je on pokazatelj slobode države i medijskog pluraliteta.

“Pozivamo Evropsku komisiju i međunarodne institucije da pronađu vjerodostojno i dugoročno rješenje finansiranja Javnog servisa u ovoj zemlji i podrške ovom vidu demokratije“, zaključuje se u saopćenju Evropske radiodifuzne unije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno