Biznis

BiH 108. po ekonomskim slobodama

BiH pala za 11 mjesta na ljestvici zemalja po ekonomskim slobodama
BiH pala za 11 mjesta na ljestvici zemalja po ekonomskim slobodama
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH 108. po ekonomskim slobodama- Bosna i Hercegovina rangirana je na 108. mjestu na globalnoj ljestvici ekonomskih sloboda, koju tradicionalno objavljuju Heritage Foundation i Wall Street Journal, izvještava Indikator.ba.

Naša zemlja zabilježila je pad za 11 mjesta u odnosu na prethodni izvještaj, kada je bila na 97. mjestu, pri čemu smo najveći pad imali u oblasti regulatorne učinkovitosti i otvorenosti tržišta, te se u izvještaju i dalje tretiramo kao “uglavnom neslobodna” zemlja.

Skor ekonomskih sloboda u Bosni i Hercegovini je 58,6 i pao je za 0,4 poena u odnosu na prethodnu godinu, što nas svrstava na 108. najslobodniju svjetsku ekonomiju među 178 država, a 39. u Evropi.

“Nakon nekoliko godina skromnog rasta, ekonomski učinak Bosne i Hercegovine se pogoršao, uglavnom zbog globalnog ekonomskog usporavanja, ali i zbog nedostatka napretka u poboljšanju regulatorne efikasnosti i politika otvorenog tržišta. Država kontrolira veliki broj firmi, a privatizacija je praktički u zastoju”, navodi se u izvještaju.

U oblasti slobode od korupcije doživjeli smo pad na ljestvici.
“Iako su javne nabavke jedan od glavnih izvora korupcije i prevare u Bosni i Hercegovini, vlade ignorišu pozive na značajniju borbu protiv korupcije. Kompleksan sistem vlasti pogoduje zastoju, sprečava reforme i uzgaja jednu od najvećih neformalnih ekonomija u regiji”.

Nasuprot tome, u oblasti Vladine potrošnje i fiskalne slobode zabilježeno je poboljšanje.
“Različiti entiteti u Bosni i Hercegovini imaju različite poreske politike. Na vrhu su porez na dohodak i porez na dobit od 10 posto. Ostali porezi uključuju porez na dodanu vrijednost i porez na imovinu. Ukupno porezno opterećenje iznosi 37,6 posto BDP-a. Rahodi Vlade iznose oko polovine ukupnog rezultata domaćeg outputa rezultirajući hroničnim budžetskim deficitom i rastućim javnim dugom”, konstatuje se u izvještaju.

I dok su u segmentu regulatorne efikasnosti poslovne i monetarne slobode zabilježile napredak, pad je registrovan u slobodi rada.
“Bez obzira na neke korake u reformi glomaznog regulatornog okvira, birokratija i nedostatak transparentnosti često čine osnivanje i rad privatnih preduzeća skupim i opterećujućim. Tržište rada je neefikasno, a stopa nezaposlenosti, posebno među mladima je jedna od najvećih u regionu. Vlada subvencionira energiju i, prema Svjetskoj banci, loše raspoređuje svoje poljoprivredne subvencije”.

U segmentu otvorenosti tržišta, trendovi su negativni: sloboda trgovine i sloboda ulaganja bilježe pad, dok su finansijske slobode ostale nepromijenjene.
“Prosječna carinska stopa u BiH je relativno niska 1,5 posto. Preduzeća u državnom vlasništvu dominiraju u telekomunikacijama i energetici. Pravni i regulatorni okvir odvraća neke strane investicije. Finansijski sektor je nerazvijen. Oko 80 posto bankarskog kapitala je u privatnom vlasništvu, ali nedostatak izvršenja ugovora i nesigurno regulatorno okruženje ograničavaju raspoloživost kredita”, navodi se u izvještaju.

Na prvih pet mjesta globalne ljestvice su Hong Kong (88,6 bodova), Singapur (87,8 bodova), Novi Zeland (81,6 bodova), Švicarska (81 bod) i Australija (80,3 bodova).
Od zemalja regije Makedonija je plasirana na 47. mjestu, Albanija je 59., Crna Gora 65., Srbija 77, Slovenija 90.,a Hrvatska na 103. mjestu.

Ekonomska sloboda u pojedinoj zemlji mjeri se na temelju 10 kvantitativnih i kvalitativnih faktora grupiranih u četiri šire kategorije: vladavina prava (prava vlasništva, sloboda od korupcije); veličina države (fiskalna sloboda, potrošnja države), regulatorna učinkovitost (sloboda poslovanja, sloboda rada, (monetarna sloboda) i otvorenost tržišta (sloboda trgovanja, investiranja i financija).

BiH je prema tim kategorijama ocijenjena ovako:

– Vladavina prava: vlasnička prava 20 bodova, sloboda od korupcije 39 bodova

– Veličina države: fiskalna sloboda 83,9 bodova, potrošnja države 33,1 bodova

– Regulatorna učinkovitost: sloboda poslovanja 54,6 bodova, sloboda rada 59,4 bodova i monetarna sloboda 84,3 bodova

– Otvorenost tržišta: sloboda trgovine 87 bodova, sloboda ulaganja 65 bodova i finansijska sloboda 60 bodova.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno