Info

Biciklom kroz kulturno-historijske epohe

Biciklom kroz kulturno-historijske epohe
Biciklom kroz kulturno-historijske epohe
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Biciklom kroz kulturno-historijske epohe- Oko 80 biciklista iz Sarajeva, Zavidovića, Zenice, Visokog, Tešnja, Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe i Zagreba sudjelovali su 24.9.2016. godine, na drugom „Tour de Culture BiH“, jedinstvenom događaju koji ima za cilj promociju vrijednog kulturno-historijskog i prirodnog bogatstva Bosne i Hercegovine.

Događaj drugu godinu zaredom organizuje Fondacija „Kulturno naslijeđe bez granica“
(Cultural Heritage without Borders – CHwB) Bosna i Hercegovina, nevladina organizacija posvećena očuvanju, zaštiti i promociji kulturne baštine. „Tour de Culture BiH“ u 2016. godini podržan je od strane Ambasade Švicarske u BiH.

„Ovim događajem našim učesnicima želimo pokazati vrijedna dobra u različitim dijelovima BiH, približiti jela, muziku, folklor, običaje, ali i tradiciju kraja koji posjećuju. Smatramo da se u svakom dijelu naše zemlje nalaze vrijedna kulturna bogatstva koja moramo upoznati da bi znali sačuvati i zaštiti“, istakla je Aida Vežić, zamjenica direktorice CHwB-a.

„Tour de Culture BiH“ promoviše i važnost nemotorizovanog prevoza i zaštite životne okoline, a ove godine organizuje se i u cilju obilježavanja Dana evropskog naslijeđa i Evropske nedjelje mobilnosti.

Učesnici su tokom ovog jednodnevnog događaja posjetili stare gradove Pset i Ostrožac u Bosanskoj Krupi i Cazinu, Muzej Unsko-sanskog kantona i Kapetanovu kulu u Bihaću. Na različitim lokalitetima su uživali u kulturno-umjetničkom programu i umjetničkom stvaralaštvu lokalnih fotografa, a mogli su i okušati tradicionalnu kuhinju ovog dijela Bosne i Hercegovine.

«Kao učesnica ‘Tour de Culture BiH’ drugu godinu zaredom imam samo riječi hvale za organizaciju događaja. Nakon Hercegovine na red je došla lijepa Krajina, koja nam nekako nikad nije usput, a čiji su stanovnici izuzetni domaćini i prijatelji, što se pokazalo i danas. Svaki segment događaja, posebno posjete kulturno-historijskim i prirodnim lokalitetima, je bio savršen», istakla je učesnica Nudžejma Softić.

Prvi „Tour de Culture BiH“ organizovan je u maju 2015. godine na području Hercegovine.
„Tour de Culture BiH“ je dio inicijative „Učini svojim!“, u okviru koje CHwB realizuje različite aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju zajedničkog kulturnog naslijeđa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno