Ostali sportovi

Biciklističkoj reprezentaciji BiH nakon 16 godina uskraćen nastup na utrci “Beograd – Banjaluka” – umjesto njih tim RS!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Biciklistički savez Bosne i Hercegovine uputio je saopćenje za javnost nakon što je reprezentaciji BiH uskraćen nastup na biciklističkoj utrci “Beograd – Banjaluka”, njenog 17. izdanja koje počinje za 15 dana.

Kako su saopćili iz Saveza, umjesto reprezentacije Bosne i Hercegovine mjesto je dobio tim “Republika Srpska”, koji u svom sastavu ima samo jednog državljana BiH, odnosno jednog biciklistu s područja RS, dok su svi ostali strani biciklisti.

Zastavom pod kojom je ovaj tim predstavljen je nezakonit amalgam koji skrnavi zastavu Bosne i Hercegovine, navode.

– Protiv skrnavljenja zastave Bosne i Hercegovine pobunilo se više od 30 klubova iz oba entiteta, odnosno iz cijele Bosne i Hercegovine, što su pismeno poručili zakonodavnim institucijama u Bosni i Hercegovini. Klubovi osim toga ne kriju razočaranje viješću da njihovi sportaši i njihova djeca neće nastupiti na ovoj utrci, te predstavljati boje svoje države, no to ih ne iznenađuje poznavajući “omiljenost” organizatora u sportskim krugovima – stoji u saopćenju Bicikslističkog saveza BiH.

Napominju da je organizator utrke čak pokušavao vrbovati sportaše iz reprezentacije BiH da voze za tim “Republika Srpska”, ali velika većina sportaša kako iz FBiH, tako i iz RS-a, odbila je nastup za takav tim, zbog čega su, kako tvrde, bili podvrgnuti vrijeđanjima i teškim riječima.

– S velikim razočaranjem i žaljenjem obavještavamo javnost da biciklistička reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon 16 godina učestvovanja ove godine neće sudjelovati u biciklističkoj utrci Beograd-Banja Luka. Ovo je odluka organizatora utrke Biciklističkog saveza Republike Srpske i BK “BSK Bajnaluka” i to bez ikakvog obrazloženja. Da paradoks bude veći, reprezentacija BiH je dobrodošla u susjednoj državi Srbiji, koja joj daje punu podršku i gdje su razočarani izostajanjem najboljih bh. biciklista sa utrke na kojoj su tradicionalno učestvovali – rekao je selektor reprezentacije BiH Adnan Mekić.

Utrka se predstavlja kao utrka prijateljstva koja spaja dvije zemlje, te je Ministarstvo civilnih poslova BiH dalo odobrenje za prelazak preko granice bez zaustavljanja sportaša, no pitanje je, koako ističu iz bh. saveza, da li bi organizator dobio odobrenje da je u dopisu prema ministarstvu Civilnih poslova naveo da zastava Bosne i Hercegovine tokom 16 godina održavanja nije bila istaknuta na tom događaju, te da je reprezentacija BiH nepoželjna na istom.

Iz Saveza napominju da Međunarodna biciklistička unija (UCI) dugo nije željela dati odobrenje za održavanje ovog događaja, jer smatra da krši sportske i etičke vrijednosti i “narušava integritet Bosne i Hercegovine”, te ga je na kraju degradirao u svom kalendaru na niži rang događaja.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno