Zenica

BHRT video: I predstojeću zimu Zenicu će zagrijavati postojeći kotlovi, AMZ već naručio ugalj !?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Višegodišnji problem grijanja u Zenici i dalje nije rješen pa će tako Zeničani, prema saznanjima BHRT-a, i ove grijne sezone biti osuđeni na zastarjele kotlove i spaljivanje desetina hiljada tona uglja. Projekat nove ekološki prihvatjive toplane koji godinama unazad najavljuju Gradska uprava i kompanija ArcelorMittal i dalje je samo obećanje.

Nova toplana, izgrađena u krugu kompanije Arcelor Mittal Zenica, neće biti spremna za predstojeću grijnu sezonu u Zenici. To potvrđuje i činjenica da je Arcelor Mittal Zenica od Elektroprivrede BiH zatražio kupovinu više od 70 000 tona uglja. U zapisniku sa sastanka u Elektroprivredi BiH predstavnici Arcelor Mittala ističu da imaju problem prilikom pokretanja nove Toplane.

Na upit o problemima u radu nove Toplane, iz kompanije Arcelor Mittal smo dobili uopšten odgovor.

“Kompanija ArcelorMittal Zenica čini sve što je u njenoj moći da se projekat nove toplane odvija po planu. Bez obzira koji će izvor toplinske energije biti korišten, Kompanija je posvećena najvažnijem cilju – osigurati grijanje grada Zenice u narednoj sezoni”.

Iz Gradske uprave Zenica nismo dobili komentar. U protekle tri godine, i Gradska uprava i ArcelorMittal, rado su najavljivali početak novog, kako su ga nazivali, ekološkog grijanja koje je, kako su tvrdili, trebalo započeti još prošle sezone.

FUAD KASUMOVIĆ, gradonačelnik Zenice ( 22. 8. 2019)

“Obavještavam, naredne 2020.godine, to nema veze s izborima, građani Zenice će imati konačno ekološko grijanje”, istakao je Kasumović.

NIKHIL MEHTA, generalni direktor „Arselor Mitala“ Zenica (28. 2. 2020)

“Očekujemo da od naredne godine nećemo koristiti ugalj u našim kotlovima. Dakle u potpunosti ćemo koristiti naše plinove i osigurat ćemo da su SO2 emisije eliminisane u gradu Zenica. Očekujemo da će i grijanje biti stabilnije od naredne godine”, kazao je Mehta.

U zeničkom Eko forumu nisu iznenađeni novonastalom situacijom. Ističu da su prilikom izdavanja Okolinske dozvole uložili primjedbu da se koksni plin mora prečišćavati prije nego se upotrijebi kao energent u novim kotlovima.

Prof. dr. SAMIR LEMEŠ, Eko forum Zenica

“Ta naša primjedba je ignorisana i oni sad prečišćavaju samo dimne plinove. Sad se pokazalo da smo bili u pravu i ne samo da imamo ekološki problem, nego sad Arcelor Mittal ima i tehnološki problem jer toplana ne može da radi na koksni plin, onako kako su oni to zamislili”, objasnio je Lemeš.

Dok u ArcelorMittalu Zenica, kako navode, čine sve da se projekat Toplane izvodi prema planu, a trebao je još prošle godine biti završen, istovremeno nabavljaju ugalj za predstojeću sezonu grijanja na starim kotlovima. Zeničanima jedino ostaje nada da će zima biti blaga, a stari neodržavani kotlovi bar 80 % sezone u funkciji zagrijavanja za 12 784 korisnika daljinskog grijanja u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno