Info

BHANSA krajem 2019. godine preuzima kontrolu na kompletnom bh. nebu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BHANSA krajem 2019. godine preuzima kontrolu na kompletnom bh. nebu – Na Svjetskom ATM kongresu koji se od 6. do 8. ožujka održava u Madridu Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) bila je među nominiranima za prestižno priznanje Jane’s ATC Awards, koje se od 2001. godine dodjeljuje za najbolje projekte koji doprinose razvoju upravljanja zračnim prometom u svijetu.

Na Kongresu koji je najvažniji godišnji događaj u industriji upravljanja zračnim prometom, veliku pozornost privukla je uspješno realizirana inicijativa Slobodnog korištenja ruta u zajedničkom zračnom prostoru jugoistočne Europe (SECSI FRA), čiji je aktivni sudionik i BHANSA. Omogućavanjem letenja najkraćim putanjama na dnevnom nivou skraćuju se rastojanja do 1.940 nautičkih milja, čime se postižu uštede procenjene na 285 minuta trajanja leta, smanjenje potrošnje goriva za 8.000 kilograma i smanjenje emisije ugljen dioksida za 25.500 kilograma. Očekuje se da SECSI FRA osigura potencijalne uštede u iznosu od 600.000-700.000 nautičkih milja zračne udaljenosti godišnje.

Govoreći na Kongresu, u prisustvu EUROCONTROL-a i šest direktora pružatelja iz regije, direktor BHANSA-e Davorin Primorac najavio je da krajem iduće godine BHANSA preuzima kontrolu na kompletnom bh. nebu. Naglasio je da do prije samo nekoliko godina BiH nije imala skoro nikakve kapacitete za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, a sada je na pragu potpunog preuzimanja kontrole na svom nebu.

“BHANSA je izradila tranzicijski plan za realizaciju faze II za preuzimanje kompletnog neba, školuje potreban broj kontrolora i stvara tehničke preduvjete za početak pružanja usluga u kompletnom zračnom prostoru BiH”, kazao je Primorac.

biznisinfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno