Info

Bh. vlast bi akcizama ʽliječilaʼ zdravstvo

Bh. vlast bi akcizama ʽliječilaʼ zdravstvo
Bh. vlast bi akcizama ʽliječilaʼ zdravstvo
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. vlast bi akcizama ʽliječilaʼ zdravstvo- Na jedan litar bezalkoholnog pića u Bosni i Hercegovina se plaća 0,05 eura akciza, a novim prijedlogom to se povećava na 0,13 eura.

Zbog najave državne i entiteskih vlasti u Bosni i Hercegovini da će znatno povećati akcize na bezalkoholna pića, poslodavci najavljuju otpuštanje velikog broja radnika, gašenja proizvodnih kapaciteta ili njihovog izmještanja u susjedne zemlje.

Al Jazeerina ekipa posjetila je malu punionicu bezalkoholnih pića jednog svjetskog brenda. Strojevima upravlja 45 radnika, zaposlenih u tri smjene. Sudbina tog pogona, kao i 5.000 radnika zaposlenih u Bosni i Hercegovini na sličnim poslovima, postat će upitna ukoliko državna vlast prihvati ideju povećanja akciza na bezalkoholna pića, upozoravaju poduzetnici.

“Mi ćemo u samom početku ukinuti treću smjenu, a dalje korake ne smijem ni pomisliti. Definitivno dolazi do otpuštanja radnika i smanjenje troškova”, upozorava Ismet Tica, direktor proizvodnje u toj punionici.

Prema važećem zakonu, na jednu litru bezalkoholnog pića poduzetnici u Bosni i Hercegovini plaćaju 0,05 eura akciza. Novi prijedlog izdavajanja za akcize povećava za 2,5 puta – na 0,13 eura. Prijedlog je sastavila Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i uputila ga Vijeću ministra. Poduzetnici ukazuju kako se to dogodilo na tajnom sastanku, bez prethodnih konsultacije s njima.

Tri puta veća izdvajanja

“Ovo je, po procjeni sindikata, veliki pritisak i jak lobi, koji želi da iskoristi institucije države, koji žele da se okoriste na račun vlasnika kapitala i radnika”, tvrdi Mehmed Avdagić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine.

Proizvođači bezalkoholnih pića godišnje na ime akciza izdvoje 14 milijuna eura. U budućnosti bi ta izdavanja bila 35 milijuna eura, što je, tvrde, gotovo tri puta više. Upozoravaju i da će cijena proizvoda zbog toga sigurno biti veća.

“U cijenu prozvoda ušlo bi više poreza nego što bi se uložilo sirovine”, ukazuje Haris Muslić, predsjednik Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda.

Sve to je planirano Reformskom agendom, tvrdi vlast. Sredstva od akciza namijenjena su reformi zdravstva. Stav Vanjotrgovinske komore Bosne i Hercegovine je jasan: zdravstvo se ne može liječiti akcizama.

“Reforma zdravstva nije ni počela. Ne možemo pričati o punjenju budžetskih rupa u fondovima za zdravstvo, a nismo napravili reformu zdravstva. Neophodno bi bilo da nadležne institucije urade reformu zdravstva, kako bi vidjeli koja su to sredstva i kako ih možemo zahvatiti”, napominje Ahmet Egrlić, potpredsjednik VTK-a.

Prijedlog ‘gura’ HDZ BiH

Vijeće ministra Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici, ipak, nije usvojilo prijedlog o povećanju akciza na bezalkoholna pića. Resorni ministar tvrdi: u Vijeću ministra ne postoji jedinstven politički stav o tom pitanju.

“U ovom trenutku prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje nema potpune saglasnosti, bar od Saveza za promjene”, poručuje Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Za sada, prijedlog ima podršku samo ministara iz redova Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, koji su i na čelu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

“Za razliku od Bosne i Hercegovine, zemlje Evropske unije, kao što su Njemačka, Estonija i Bugarska, odbile su povećanje akciza, jer je rizik za državu veći od dobiti, dok su Danska i Finska potpuno ukinule akcize na ovu vrstu proizvoda”, javila je iz Sarajeva Al Jazerina reporterka Lejla Nezirović.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno