Biznis

Bh. tržište: povučeno 17.000 proizvoda

U 2015. s bh tržišta povučeno čak 17.000 proizvoda
U 2015. s bh tržišta povučeno čak 17.000 proizvoda
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. tržište: povučeno 17.000 proizvoda- U Bosni i Hercegovini je zbog nesigurnosti sa tržišta povučeno 17 tisuća komada proizvoda, priopćili su predstavnici Agencije za nadzor nad tržištem BiH na press-konferenciji u srijedu.

– U 2015. godini je administrativno, vizualno i laboratorijski kontrolirano ukupno 176 modela proizvoda. Od toga je 139 modela bilo neusklađeno sa propisanim sigurnosnim zahtjevima. Poslovni subjekti su dobrovoljno ili na zahtjev inspekcijskih organa izvršili usklađivanje određenog broja proizvoda sa propisanim sigurnosnim zahtjevima. Od 66.439 komada proizvoda koji nisu bili u skladu sa zahtjevima, njih 49.341 komad je usklađen, dok je 17.008 komada povučeno sa tržišta. Od toga je uništeno 8.764 komada, kazao je Aleksandar Golijanin, direktor Agencije za nadzor nad tržištem.

Najzastupljenije grupe proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače su električni uređaji, igračke, opasne imitacije, proizvodi za djecu i osobna zaštitna oprema. U ovu kategoriju spadaju lutke, dječje svjetiljke, bicikli, skateboardi, plutajuća pomagala i slično.

Što se tiče samog porijekla proizvoda koji su testirani, njih 81% dolazi iz Kine, ali pojedini proizvodi proizvedeni u Europskoj uniji također ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve.

“Mi kao Agencija po trenutnom zakonskom okviru ne dobivamo povratne informacije o tome da li su i na koji način sankcionirani svi prekršitelji pravila. Također, ne možemo biti regulatorno tijelo u smislu da nekoga mi sankcioniramo ili primoramo da nešto uradi. Naš segment djelovanja po trenutnom zakonu je dosta ograničen. Zato smo skupa sa inspektoratima, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te uz pomoć eksperata Europske unije uradili nacrt novog Zakona o nadzoru nad tržištem BiH. Ovaj će se zakon naći u proceduri usvajanja ove godine, a njegovim uvođenjem će se, između ostalog, moći kontrolirati proizvodi prilikom samog ulaska u Bosnu i Hercegovinu”.

Lidija Lovrić, službenica Agencije za nadzor nad tržištem, kazala je kako su djeca najznačajnija i najosjetljivija grupa potrošača, pa se samim tim njima posvećuje i posebna pažnja.

“Pomalo je strašno da je do 100% proizvoda testiranih u ovoj kategoriji bilo nesigurno za djecu. Tijekom 2015. godine smo kontrolirali sadržaj ftalata u dječijim igračkama. Uzorkovali smo 14 različitih robnih marki igrača koje smo testirali na šest ftalata. Oni su zabranjeni u koncentraciji većoj od 0,1% mase plastificiranog materijala. Kod 10 od ovih 14 uzoraka, masa je bila između 0,12% do 23,07%. To za djecu može imati strašne posljedice, mogu biti ugroženi njihovi respiratorni organi, mogu izazvati brojne alergije, a mogu izazvati i kasnije probleme u reprodukciji te djeluju kao hormonski disruptori”, kazala je Lovrić.

Agencija je izdala Vodič za poslovne subjekte, dokument čiji je cilj pomoći poslovnim subjektima da se upoznaju sa svojim pravima i obvezama, kao i da prepoznaju proizvod koji je sumnjivog karaktera.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno