Biznis

BH Telecom obilježava 17. maj – svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva testiranjem 5G mreže

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BH Telecom kao tehnološki lider u telekomunikacijama završio testiranje 5G mreže – Sedamnaesti maj se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva (WTISD) jer je tog datuma, 1865. godine, dvadeset evropskih zemalja potpisalo prvu Međunarodnu konvenciju o telegrafima, kada je osnovana i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU). Od 1969. godine ovaj datum se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija, a od 2007. godine kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva.

Upravo u mjesecu maju 2019. godine, BH Telecom je dobio licencu za uvođenje 4G mreže, a već u ljeto, u sklopu Sarajevo Film Festivala, na Pozorišnom trgu „Susan Sontag“ u Sarajevu, predstavili smo mogućnosti i iskustva 5G mreže te spremnost kompanije za nove tehnološke promjene.
Ove godine, simbolično na Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, želimo istaknuti kako smo proveli testiranje 5G mreže.

Posebna vrijednost ovog testiranja je u činjenici da je 5G tehnologija testirana u multivendorskom okruženju i sa najsavremenijom opremom, te da su naši inženjeri i pored izuzetno složenih okolnosti rada u okvirima globalne pandemije, poštujući sve propisane mjere sigurnosti, za kratko vrijeme po uvođenju 4G mreže uspjeli pustiti u aktivan rad i 5G mrežu. Izvršeno je mjerenje jačine EM polja po referentnoj metodologiji u okolini 5G i pridružene 4G bazne stanice. Izmjerene vrijednosti su bile unutar referentnih i u skladu sa najstrožijim svjetskim normama i standardima.

„Dolazak 5G mreže za BH Telecom znači otvaranje novih poslovnih mogućnosti. Brzine koje smo izmjerili od 1,4 Gbps daju osnov za ostvarivanje partnerstava s drugim srodnim industrijama radi kreiranja specijaliziranih rješenja za naše korisnike. Veliku količinu podataka i cjelokupnu tehnologiju usmjeravat ćemo na razvoj 5G infrastrukture koja će u najvećoj mogućnoj mjeri pridonijeti podizanju kvalitete i jednostavnosti života. Želja nam je da najmodernija tehnologija bude jedan od osnova na kojem gradimo kvalitet, korisničko iskustvo i zadovoljstvo naših korisnika. Osnovni oslonac za izgradnju 5G mreže je optička transportna mreža koja se kontinuirano gradi i širi, te postojeća 4G+ mreža, u skladu sa aktuelnim standardima“, rekao je Sedin Kahriman, v.d. generalni direktor BH Telecoma.

Koji će se servisi mreže 5G na početku koristiti?
Postoji neograničen broj servisa koji će se oslanjati na 5G mrežu. Očekuje se da će rane implementacije 5G mreže dovesti do poboljšanja fiksno-bežičnog i mobilnog širokopojasnog pristupa (MBB). Na taj način stvorit će se preduslovi za prijenos videa veće kvalitete, korištenje virtuelne realnosti na mobilnim uređajima, gadget-a poput pametnih naočala, te povezivanje velikog broja uređaja. Imajući u vidu tržišne trendove, 5G će omogućiti gigabitne brzine na cijelom području Bosne i Hercegovine, što je osnovni preduslov za smanjivanje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih sredina. Izgradnja optičke infrastrukture u ruralnim sredinama vršit će se kombiniranjem 5G tehnologije i optičkog transporta uz realizaciju usluge fiksno-bežičnog pristupa (FWA).

Kada će BH Telecom uvesti 5G?
BH Telecom educira kadrove, te usklađuje nabavku novih tehnologija sa zahtjevima 5G mreže. Širenje 5G mreže će uslijediti u BiH onda kad korisničke potrebe za brzinama i mogućnostima 5G mreže budu iskazane, a usklađeno sa propisima nadležnih ministarstava i državnog regulatora koji između ostalog upravljaju frekvencijskim spektrom. Ne treba zanemariti činjenicu da obim investiranja u 5G mrežu zahtijeva multimilionska sredstva. Naša želja je da se i na tržištu i u regulativi što prije omogući klima i uvjeti kako bismo nastavili sa tehnološkim napretkom, za koji smo i demonstrirali spremnost.

Godina tehnološkog napretka i inovacije
„Treba istaći da je posljednja godina u tehnološkom smislu bila ključna za BH Telecom. Naime, u maju prošle godine smo pustili 4G + mrežu i evo, za samo godinu dana, uspješno smo uključili i 5G mrežu. Naš tim je, uz povećan angažman na svim uslugama kojima je BH Telecom olakšao komunikaciju i život u ovim vremenima, učinio skupa sa našim partnerima da je BH Telecom prvi telekom operator u BIH koji je testirao 5 G tehnologiju. Još jednom čestitam svim građanima Bosne i Hercegovine 17. maj, Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva.“, istakao je Sedin Kahriman, v.d. generalnog direktora BH Telecoma.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno