Info

Bh. sport u raljama neimaštine i politike

Bh. sport u raljama neimaštine i politike
Bh. sport u raljama neimaštine i politike
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. sport u raljama neimaštine i politike- U BiH sport ima dodatnu takmičarsku disciplinu – opstanak. Vlasti države koja grca u političkim i ekonomskim problemima nemaju ni sluha ni vremena posvete pažnju i onima koji BiH najbolje predstavljaju – sportistima.

Premda ju sačinjavaju dobri igrači, Rukometna reprezentacija BiH nije se takmičila na nedavno završenom Svjetskom rukometnom prvenstvu u Francuskoj. Niz prepreka ispriječio se sportistima i spriječio ih da se plasiraju na prvenstvo. Među glavnim preprekama je i novac. „Da je bilo uslova i naša reprezentacija bila bi u Francuskoj”, kaže za Deutsche Welle selektor reprezentacije Bilal Šuman. „Kada imamo uslove možemo da se okupljamo što više. Kada se okupljamo češće, možemo više i da treniramo, dobijamo jednu veću bazu igrača, uzimamo učešća na svim tim kvalifikacijama, odnosno da se plasiramo na europska i neka svjetska prvenstva”. No, upravo za okupljanja potrebna su sredstva, budući da rukometnu A selekciju ne čine samo igrači iz jednog grada.

„Rukometna reprezentacija BiH ne može da se gradi preko telefona, da pričamo kako ćemo i šta ćemo igrati”, naglašava Šuman. Reprezentativci, dodaje, „žele da igraju za BiH, to su veoma važne stvari. Takve stvari treba očuvati, a za to trebaju neka sredstva, za redovna okupljanja i treninge”.

Neophodna bolja zakonska regulativa

Šuman naglašava da država ne treba snositi apsolutno sve troškove, ali da treba osigurati povoljniju zakonsku regulativu, kroz koju bi, između ostalog, bilo uređeno i finansiranje sporta. „To je veoma važno, tako da je bez takvog zakona… veoma teško praviti rezultate”. Rezultat trenutne situacije, napominje Šuman, je činjenica da veliki broj bh. sportista bolje uvjete za rad i za bolje rezultate traži u susjednim državama, ali i zemljama širom svijeta, a to rade samo iz razloga „što u BiH još uvijek nemamo te uslove da možemo da im ponudimo isto što im možda nudi neki sportski savez iz Hrvatske ili Srbije, Crne Gore ili neke druge države, a to je normalan rad, jedan normalan razvoj”.

Problemi finansiranja tek su dio zamršene problematike u bh. sportu. Zakon o sportu, koji je Parlamentarna skupština BiH usvojila prije nešto manje od 10 godina, organiziranje sportskih saveza uskladio je sa organiziranjem institucija na državnom nivou, čime se predviđa da, npr. Rukometni savez BiH, čine predstavnici rukometnih saveza dvaju bh. entiteta i Brčko Distrikta. Tako je, kako navodi Šuman, trenutni problem i činjenica što FBiH još uvijek nema svoj Rukometni savez, koji bi trebao činiti dio krovnog Rukometnog saveza BiH. Isto tako, problem je što ne postoje određene poreske olakšice firmama zainteresiranim za sponzoriranje sporta, pa mnogi potencijalni sponzori radije odustaju od svojih nakana.

Ljubavlju i entuzijazmom do opstanka

Imajući u vidu muke A selekcija, jasno je da se sa još većim problemima susreću sportski klubovi na lokalnim nivoima. U većini slučajeva opstaju zahvaljujući ogromnom entuzijazmu, ljubavi prema sportu i donacijama prijatelja i poklonika sporta. Teška situacija ne sprječava ih da ostvaruju zapažene rezultate. Takav je i malonogometni klub Kaskada iz Gračanice. Kaskada, koja ove godine proslavlja i 20. rođendan, je u takozvanoj Futsal ligi već četiri puta bila prvak države, dva puta osvajač Kupa BiH i prvi bh. futsal tim koji je učestvovao u europskom prventsvu. Jedini je klub koji bez prekida nije ispadao iz Premijer futsal lige BiH.

„Kako smo kroz to sve prošli, to je priča koja se još dešava”, kaže za Deutsche Welle Nesib Okić, jedan od osnivača Kaskade. „Opstajemo zahvaljujući ljudima, pojedincima. Slabo smo imali podrške od države – ništa. Opstajemo zahvaljujući lokalnoj zajednici,… simpatizerima i nama samima koji smo sredstva za klub skupljali iz vlastitih džepova”.

Okić dodaje kako se, usprkos problemima, svojski trude očuvati klub i njegovu tradiciju. „Kada je osnovan, gotovo svi igrači su bili iz jedne gračaničke Mjesne zajednice, to je bila klapa složnih momaka, gdje je to sve funkcioniralo i bez para. Na žalost, zahvaljujući ovoj našoj državi i ministarstvima, mi smo u takvoj situaciji gdje jedva preživljavamo”.

Političke igre

Pored višegodišnje financijske borbe za opstanak, kako kaže direktor i trener Kaskade Mirzet Topčagić, klub je prije neke četiri godine pretrpio i smjenu generacija, što se donekle odrazilo na rezultate. „Osim toga, mislim da BiH ne prati trend razvoja futsala u Europi i svijetu, a izgubili smo i utrku sa regionom. Moram reći da su susjedne države – Hrvatska, Srbija, Crna Gora – uložile puno više ozbiljnosti i ušle u organizaciju tih liga i, naravno, daleko im se više i vraća”, tvrdi Topčagić.

Također, i na lokalnom, baš kao i na državnom nivou, politika se umiješala u sport, što dodatno komplicira situaciju. Okić i Topčagić tvrde da kantonalne vlasti, kojima na raspolaganju stoje određeni fondovi za sport, sredstva ne dodjeljuju prema uspjehu i kvalitetu, već prema stranačkim sklonostima, a isplaćeni iznosi, od npr. 500 konvertibilnih maraka za godinu dana, nisu dovoljni ni za iznajmljivanje sportskih dvorana, a kamoli za troškove putovanja, opreme ili simboličnih premija za igrače.

Budućnost kluba, ali i futsala u BiH, kako kaže Mirzet Topčagić, „mora se sistemski rješavati i to donošenjem funkcionalnog Zakona o sportu”. Slično razmišlja i Nesib Okić koji također tvrdi da bi trebalo „donijeti Zakon o sportu kojim bi se odredilo finansiranje svih klubova, posebno onih dobrih i stabilnih, te da se iznađe modus financiranja i reprezentacija i uspješnih manjih klubova”. Kaskada se, zaključuju obojica, „neće predati i uz neke planove će pokušati vratiti staru slavu i doseći vrh”.

Sportisti – najbolji ambasadori

U bolju budućnost bh. sporta, i pored svih problema, vjeruje i Bilal Šuman. „Moram da vjerujem. Ja sam sportista, ja sam jedan veliki optimista. Naravno da mi kao sportisti moramo da pokažemo tu volju i htijenje prema svima – prema javnosti, medijima, državi – prema tom reprezentacijskom dresu i onda kada budemo to sve uradili mislim da će neko prepoznati kolika je važnost sporta u našem društvu”, kaže Šuman. U prilog tome ide i činjenica, dodaje, „da kroz sport dobijamo djecu koja su zdrava, koja nisu na ulici… dobijamo jednu kulturu i mnogo zdravije društvo”, te zaključuje da „ljudi koji rade u državnim službama, država kao država, moraju prepoznati te stvari” i shvatiti da su „sportisti pravi ambasadori države BiH”.

dw.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno