Ostali sportovi

Bh. sport u 2019. godini: Rukometaši i košarkašice zasjenili nogometaše, Tukin uspjeh karijere

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Uspjehe u nogometu zamijenili su uspjesi u rukometu i košarci, dok se na individualnom planu nije mnogo toga promijenilo – Amel Tuka i Larisa Cerić su nastavili osvajati medalje na velikim takmičenjima.

Nogomet

Nogometaši Sarajeva osvojili su duplu krunu, prvi put u klupskoj historiji, a velika proslava upriličena je ispred Vječne vatre. Također, Bordo tim je postao tek treći klub kojem je to pošlo za rukom poslije Čelika i Željezničara. Na taj način je prekinut niz od tri uzastopne titule Zrinjskog.

Naši klubovi su, za razliku od prethodnih godina, ostvarili solidne nastupe u Evropi.

Sarajevo je u 1. pretkolu Lige prvaka poraženo od Celtica s ukupnih 5:2. Na stadionu “Asim Ferhatović Hase” škotski klub je slavio 3:1, dok je u Glasgowu rezultat bio 2:1. Bordo tim je takmičenje nastavio u 3. pretkolu Evropske lige gdje je ispao od BATE-a. Prvi meč igran je u Zenici zbog neuslovnosti koševskog stadiona, a gosti su slavili 2:1. U Bjelorusiji je susret završen bez pogodaka.

Zrinjski je otišao najdalje u Evropi ove godine. U 1. pretkolu Evropske lige izbacio je Akademiju Pandev s ukupnih 6:0 (3:0, 3:0), a u 2. pretkolu Utrecht s ukupnih 3:2. U Holandiji je rezultat glasio 1:1, a u Mostaru je nakon 90 minuta bio isti rezultat te je susret otišao u produžetke gdje je Zrinjski postigao pogodak i prošao dalje. U 3. pretkolu Plemiće je zaustavio Malmö sa 3:1 (pobjeda domaćina 3:0 u Švedskoj, pobjeda Zrinjskog 1:0 kući).

Radnik i Zrinjski su ispali odmah u 1. pretkolu Evropske lige. Radnik je ispao nakon produžetaka od Spartaka iz Trnave. Prvi meč je Radnik riješio u svoju korist rezultatom 2:0, a Spartak je u Slovačkoj uzvratio istom mjerom te je u produžetku postigao još jedan pogodak i prošao dalje. Široki Brijeg je ispao od Kairata uz ukupnih 2:4 (1:2, 1:2).

Nogometašice SFK Sarajevo 2000 osvojile su duplu krunu, uključujći 17. uzastopnu titulu prvaka BiH, a u Ligi prvaka ovaj put su izabranice Samire Hurem završile nastup u grupnoj fazi takmičenja.

Mostar SG je odbranio titulu prvaka BiH u futsalu, a u Ligi prvaka su mostarski futsaleri ispali u elitnoj rundi takmičenja među 16 najboljih ekipa u Evropi. Kup BiH pripao je Centru.

Reprezentacija BiH odigrala je katastrofalne kvalifikacije za Euro i završila na 4. mjestu sa samo 13 bodova te je selektor Robert Prosinečki nakon toga napustio klupu. Srećom, Zmajevi će imati priliku za popravni kroz baraž Lige nacija.

U21 reprezentacija je odigrala četiri susreta u kvalifikacijama za Euro 2021 i nalazi se na četvrtom mjestu. U19 i U17 reprezentacije su ispale u kvalifikacionim grupama za Euro 2020.

Rukomet

Rukomet je u 2019. godini bez ikakve sumnje bio sport koji je naciji podario najviše radosti.

Seniorska reprezentacija se nakon sjajnih nastupa u kvalifikacijama plasirala na Evropsko prvenstvo prvi put u historiji.

Rukometaši Borca su postali prvaci BiH u muškoj, a rukometašice Gruda u ženskoj konkurenciji.

Borac je ispao u prvom pretkolu EHF Cupa od Olypiacosa, a što se tiče takmičenja naših klubova u Challenge cupu, sva četiri predstavnika (rukometaši Vogošće i Gračanice te rukometašice Krivaje i Hadžića) su ispala u šesnaestini finala.

Košarka

Ženska košarkaška reprezentacija BiH zasjenila je mušku u 2019. godini. I dok su naši seniori neuspješno okončali kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje je održano u Kini, seniorke su fantastično otvorile kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine.

Izabranice Gorana Loje su upisale pobjede protiv Rusije i Švicarske te su jednom nogom već osigurale plasman na smotru najboljih evropskih reprezentacija.

Košarkaši Širokog su osvojili desetu titulu prvaka BiH u košarci, a košarkašice Banovića su odbranile titulu.

Srebra za Tuku, Cerić, Turulju i reprezentaciju u sjedećoj odbojci

U ostalim sportovima i ove godine imali smo mnogo uspjeha, a posebno se izdvajaju Amel Tuka, Larisa Cerić, Hamza Turulja i reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci.

Amel Tuka je ostvario najveći uspjeh u karijeri osvojivši srebro na Svjetskom prvenstvu u atletici. Tuka je u utrci na 800 metara ostvario vrijeme 1:43.37 i završio drugi iza Donavana Braziera (1:42:34).

Larisa Cerić je imala veoma uspješnu godinu, a najveći uspjeh joj je osvajanje srebrene medalje na Evropskim igrama i Evropskom prvenstvu u Minsku.

Bh. karatista Hamza Turulja postao je viceprvak svijeta na Svjetskom prvenstvu u karateu koje je održano u Čileu. Turulja je kao 18-godišnjak ostvario veliki uspjeh s obzirom na to da se takmičio u konkurenciji do 21 godine.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je drugo mjesto na Evropskom prvenstvu koje je održano u Budimpešti. U veoma uzbudljivom finalu protiv Rusije u odlučujućem petom setu naši igrači su propustili dvije meč-lopte te su Rusi slavili rezultatom 17:15 i pobijedili 3:2.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno