Kultura

BH premijera filma SREĆAN PUT – Family centar Ekran subota u 18.30h

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BH premijera filma SREĆAN PUT – Family centar Ekran subota u 18.30h –  Premijera filma „Srećan put/Bon voyage“, autora i režisera Siniše Galića, koji govori o Bosni i Hercegovini dvadeset godina nakon rata. Inače, film je rađen u produkciji beogradskog Fakulteta dramskih umjetnosti, a uloge tumače Nenad Okanović, Radoje Čupić, Mugdim Avdagić, Nebojša Đorđević, Milica Sužnjević, Dušan Matejić, Jelica Kovačević i Markus Shinkel.

Film na poseban način ističe postratnu stvarnost naše zemlje. Ljudi su duboko podjeljeni, tu podjeljenost vidimo svuda oko sebe. U svim našim sredinama, neko je „većina“, neko „manjina“ i u svim tim sredinama poraće jeste težak period borbe sa uspomenama, ranama, tugom pa i mržnjom. Sve se to jasno, održava i na mlade ljude i njihove živote. U istočnoj Bosni, u autobusu se nalaze dva stara prijeratna prijatelja, pravoslavni sveštenik i muslimanski imam. Stara dva prijatelja razdojio je rat ali u dubini svoje vjere, u iskustvu nekoga boljega životnoga perioda koji oni jesu živjeli, predstavljaju šansu za građenje novog života u našoj bolno ranjavanoj zemlji. „Sretan put“ jeste pokušaj da se poželi sreća nekom novom i boljem načinu građenja života u ovoj blagoronoj nam zemlji.

U filmu, koji je već ostvario brojne nagrade, tumače uloge glumci iz Zenice, Beograda i Novoga Sada a poseban događaj jeste to da upravo Odbor za međureligijsku saradnju bude taj koji će organizovati premijeru filma, jer sve ono što je u filmskoj iluziji, Odbor prenosi u stvarnost življenja.

Na koncu petnaestominutnoga filma, bit će upriličena diskusija koju će predvoditi reditelj i glumci te vjerski čelnici.

Suočiti se s prošlošću jeste dug i važan put i zato Vam želimo – SRETAN PUT!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno