Info

Bh. omladina na prekookeanskim brodovima

Prekookeanski brodovi
Prekookeanski brodovi
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. omladina- Među solucijama zapošljavanja koje se nude bh. građanima koji svoju “sreću” žele okušati izvan Bosne i Hercegovine, nalaze se teški fizički poslovi na građevinama širom svijeta, čuvanje djece, poslovi na zračnim linijama te poslovi na prekookeanskim kruzerima. Ovi posljednji pak često djeluju kao “linija manjeg zla”.

Carnival, Azamara Club Cruises, Crystal Cruisers, Appolo Ship Chandlers, Cunard, Pullmantur, samo su neke od brodskih kompanija koje zapošljavaju mlade iz Jugoistočne Evrope. Za takve “poslovne poteze” nerijetko se opredjeljuje i omladina iz Bosne i Hercegovine. Naivni će reći: “U potrazi za avanturom”. No, surova bosanskohercegovačka realnost priča sasvim drugu priču, onu u kojoj omladina bježi “trbuhom za kruhom”.
Snaga zapošljavanja

Employment Power je kompanija specijalizirana za zapošljavanje kvalificiranog osoblja za krstarenje brodovima, a njeno sjedište je u Zagrebu. Drugim riječima, ova firma je posrednik između navedenih i mnogih drugih brodskih kompanija te mladih koji su u potrazi za poslom. Svoja predstavništva ima u Češkoj, Makedoniji, Rumuniji, Srbiji te u Bosni i Hercegovini. Na internetskoj stranici ove kompanije navodi se da njihovi iskusni ispitivači selektiraju i odabiru aplikante za različite brodske kompanije.

Jasna Ljuca, iz predstavništva Employment Powera Ltd. za Bosnu i Hercegovinu, istakla je za Novo vrijeme da je prilikom apliciranja za posao na kruzerima neophodno zadovoljiti određene uvjete.

“Osnovni uvjet je poznavanje engleskog jezika i radno iskustvo na poslovima za koje kandidat aplicira. Dakle, ako kandidat aplicira za čuvanje djece na brodu mora imati radno iskustvo na nekom od poslova koji su vezani za djecu. Takav je slučaj i s konobarima, sobarima i bilo kojom drugom pozicijom”, kazala je ona.

Naravno, osim ove agencije, na području Bosne i Hercegovine postoje i mnoge druge koje nude aranžmane za ljude koji se žele upustiti u ovakve poslovne avanture, a pritom i dobro zaraditi.
Kriza je u trendu

Prema podacima Agencije za statistiku, u Bosni i Hercegovini ima više od pola miliona nezaposlenih. Među mnogim solucijama koje se nude bh. građanima koji svoju sreću žele okušati izvan svoje zemlje, nalaze se teški fizički poslovi na građevinama širom svijeta, čuvanje djece, poslovi na zračnim linijama te poslovi na prekookeanskim kruzerima. Ovi posljednji pak često djeluju kao “linija manjeg zla”.

S našom smo sagovornicom razgovarali o trendu zapošljavanja mladih iz Bosne i Hercegovine na prekookeanskim kruzerima. Za naš list je istakla da je taj trend veoma prisutan, naročito među mladima, zbog velike ekonomske krize i velike stope nezaposlenosti.

“Nezaposlenih ima više od pola miliona u našoj zemlji. Teško je govoriti o broju mladih koji odlaze na rad na ovakvim poslovima, jer neki idu i više puta. Mi preciznih podataka nemamo. No, ono što mogu potvrditi jeste da aplikacije svakodnevno pristižu u Zagreb gdje je sjedište naše firme, ali i ovdje kod me Osnovni uvjet je poznavanje engleskog jezika i radno iskustvo na poslovima za koje kandidat aplicira. Dakle, ako kandidat aplicira za čuvanje djece na brodu mora imati radno iskustvo na nekom od poslova koji su vezani za djecu. Takav je slučaj i s konobarima, sobarima ili bilo kojom drugom pozicijom ne, od mladih iz Bosne i Hercegovine. Također mogu potvrditi i to da mladi svakodnevno odlaze da rade na tim poslovima, na kruzerima”, istakla je gospođa Ljuca.
Razbijamo stereotipe

Stereotipi koji se vežu za rad na brodu odnose se prvenstveno na lagodnosti na egzotičnim destinacijama za dobru plaću. No, realnost je sasvim drukčija. Bar tako tvrde iskustva radnika koji su radili na nekom od poslova na kruzeru. Zarada jeste iznad bh. standarda, ali lagodnosti nema. Niti u mentalnom, fizičkom ili bilo kojem drugom smislu. Stoga se za kratko vrijeme mogu testirati granice fizičkog i psihološkog pritiska. Ti pritisci se, tvrde upućeni, često ne zaustavljaju ni vikendom.

Na internetskoj stranici cruiselinejobs.com, koja je također posrednik u zapošljavanju mladih na prekookeanskim kruzerima, navodi se da je život i rad na brodu za krstarenje iskustvo koje se ne zaboravlja te da kandidati koji se žele prijaviti trebaju shvatiti da je većina poslova na brodu teška i zahtjevna.

No, za štedljivu osobu troškovi na brodu su minimalni, stoga itekako postoji način da se za relativno kratak period zaradi natprosječna zarada u odnosu na prilike u Bosni i Hercegovini i drugim državama Jugoistočne Evrope. “Možete zaraditi prilično mnogo novca. S obzirom na to da nemate priliku novac potrošiti na brodu većinu možete uštedjeti. Možete dobiti besplatan smještaj i hranu. Štaviše, ne morate plaćati komunalne račune”, navodi se na stranici cruiselinejobs.com.
Sigurnost na prvom mjestu

Sigurnosne agencije apeliraju da se prilikom apliciranja za navedene poslove treba pažljivo odabrati posrednik u zapošljavanju. Bilo koji posao koji može dovesti u pitanje sigurnost potencijalnih kandidata nije vrijedan bilo kakve zarade. Stoga se prilikom odluke za ovakve poduhvate treba dobro raspitati i odabrati neku od provjerenih agencija.

Jasna Ljuca, iz predstavništva Employment Powera za Bosnu i Hercegovinu, radi na primanju prijava i svih drugih poslova koji su vezani za poslove na kruzerima, naprimjer administrativni poslovi, regrutiranje, primanje biografija od mladih koji se prijavljuju, kontakt s ambasadama.

Naravno, osim ove agencije, na području Bosne i Hercegovine postoje i druge koje nude aranžmane za ljude koji se žele upustiti u ovakve poslovne avanture, a pritom još i dobro zaraditi u odnosu na prilike u Bosni i Hercegovini. No, kako smo i kazali, zarada ne smije biti prioritet. Važno je “oči držati širom otvorene”.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno