Info

BH novinari: Otvoreno pismo gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BH novinari: Otvoreno pismo gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju otvoreno pismo i javni protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću zbog uvreda upućenih predstavnicima Udruženja BH novinari tokom konferencije za medije koja je održana prije dva dana u Zenici.

Prilikom potpisivanja ugovora o utopljavanju stambenih objekata 24. avgusta, u Velikoj sali Grada Zenica, gradonačelnik Kasumović je na krajnje uvredljiv i neprimjeren način spominjao Udruženje BH novinari, rekavši da ga „napadaju tamo neka udruženja“, kojima on, kako je poručio, samo može reći „mrš“. Ovaj verbalni napad odigrao se pred prisutnim predstavnicima medija, među kojima je bila i članica Upravnog odbora BH novinara, koju je Kasumović također javno prozvao.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju ovakav istup gradonačenika Kasumovića i zahtijevaju njegovo javno izvinjenje zbog otvorenog vrijeđanja ne samo članova UO Udruženja, već i svih predstavnika medija kojima je aktuelni zenički gradonačelnik upućivao uvrede tokom svog mandata. Ovaj incident predstavlja još jedan u nizu nekorektnih, nedemokratičnih i uvredljivih istupa Fuada Kasumovića prema medijskim radnicima i članovima BH novinara. Kasumovićevo ponašanje nedopustivo je za jednog javnog zvaničnika koji obnaša funkciju u vlasti u demokratskom društvu. Umjesto da svojim izjavama predstavlja primjer odgovornosti i poštivanja slobode rada medija i novinarskih udruženja, gradonačelnik Kasumović usvojio je matricu po kojoj na svaku kritiku njegovog rada odgovara primitivnim uvredama i ponižavanjem novinara i onih koji brane njihova prava i slobode.

Pozivamo gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da se ubuduće suzdrži od ovakvih postupaka prema medijskim uposlenicima i članovima Udruženja BH novinari jer takvi istupi ne samo da su u suprotnosti sa demokratskim i evropskim vrijednostima, nego i ozbiljno dovode u pitanje medijske slobode i sigurnost novinara u BiH. Kritika rada, odluka i ponašanja javnih zvaničnika apsolutno je pravo i BH novinara i svih naših kolega i kolegica koji rade u medijima, a pravo gradonačelnika Kasumovića je da na takve kritike odgovara argumentovano, pristojno i poštujući osnovne komunikacijske norme, a ne verbalnim napadima i vrijeđanjem.

S obzirom na činjenicu da ovo nije prvi ovakav istup Fuada Kasumovića, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima o ovom slučaju obavijestit će sve relevantne domaće i međunarodne institucije i od njih zatražiti da zaštite prava predstavnika Udruženja i naših članova.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari/Linija za pomoć novinarima



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno